Burgery kukurydziane z pstrągiem
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 500 g filetu z pstrąga
- 1/2 op selera naciowego
- 1 szt chilli świeże długie
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cukinii
- 1 jogurt naturalny
- kolendra
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
Jogurt mieszamy z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Cukinię trzemy na grubych oczkach. Chilly siekamy. Czosnek i szklimy na patelni następnie mieszamy z cukinią. Filety z pstrąga kroimy w kostkę 1x1 cm i dodajemy do składników. Całość mieszamy z mąką. Dodajemy jajka, sól do smaku. Mieszamy tak aby powstała gęsta masa. Smażymy na teflonowej patelni 6 cm placki na rumiany kolor. Podajemy z sosem jogurtowym i dresingiem miodowym
Seviche z pstrąga z zielonym pieprzem
- 500 g filetu z pstrąga
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 szklanki octu winnego
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
- 2 kajzerki
- 3 stołowe łyżki majonezu
- 1/2 pęczku koperku
- 1 łyżka masła
Kajzerki kroimy w kromki. Zapiekamy w 180 st. na rumiany kolor z masłem. Pstrąga kroimy w kostkę 1x1 cm. Mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanym zielonym pieprzem. Cebulę siekamy w pióra i wygniatamy z solą aż puści sok następnie przelewamy wrzątkiem i mieszamy z cukrem i octem winnym i dodajemy do pstrąga. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Majonez mieszamy z posiekanym koperkiem i smarujemy grzanki. Wykładamy łyżkę seviche z pstrąga i dekorujemy plastrem limonki.