Pytanie na Śniadanie

RYBY W KUCHNI JURKA SOBIENIAKA - czym rożni się flądra od gładzicy

Burgery kukurydziane z pstrągiem
  •  5 jajek
  •  5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 500 g filetu z pstrąga 
  • 1/2 op selera naciowego 
  •  1 szt chilli świeże długie 
  •  1 ząbek czosnku 
  • 1/2 cukinii
  • 1 jogurt naturalny
  • kolendra
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
Jogurt mieszamy z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Cukinię trzemy na grubych oczkach. Chilly siekamy. Czosnek i szklimy na patelni następnie mieszamy z cukinią. Filety z pstrąga kroimy w kostkę 1x1 cm i dodajemy do składników. Całość mieszamy z mąką.  Dodajemy jajka, sól do smaku. Mieszamy tak aby powstała gęsta masa. Smażymy na teflonowej patelni 6 cm placki na rumiany kolor. Podajemy z sosem jogurtowym i dresingiem miodowym
Seviche z pstrąga z zielonym pieprzem
  •  500 g  filetu z pstrąga 
  • 1 szt. cebula czerwona
  •  1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  •  1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 
  • 2 kajzerki
  • 3 stołowe łyżki majonezu
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1 łyżka masła
Kajzerki kroimy w kromki. Zapiekamy w 180 st. na rumiany kolor z masłem. Pstrąga kroimy w kostkę 1x1 cm. Mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanym zielonym pieprzem. Cebulę siekamy w pióra i wygniatamy z solą aż puści sok następnie przelewamy wrzątkiem i mieszamy z cukrem i octem winnym i dodajemy do pstrąga. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Majonez mieszamy z posiekanym koperkiem i smarujemy grzanki. Wykładamy łyżkę seviche z pstrąga i dekorujemy plastrem limonki.
Więcej na ten temat