Pytanie na Śniadanie

ABC WYPIEKÓW - idealny biszkopt - ponczowe ciasto karmelowe

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo 1/2 porcji cukru. Następnie miksując oddzielnie zółtka dodaj drugą połowę porcji cukru.
W miseczce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Najlepiej, jeśli mąkę przesiejesz, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek. Dodawaj porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszaj drewnianą  łyżką i dodaj wodę. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj masłem lub margaryną i posyp bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 min. w temperaturze 180st . Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu. Włóż  do już nagrzanego  do 200 st. piekarnika, a po włożeniu ciasta przestaw temperaturę  na 180st. Pamiętaj, aby piekąc biszkopt nie otwierać piekarnika (przynajmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia  otwórz na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdź wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha, a boki biszkoptu powinny odchodzić od rantów tortownicy.
Upieczony biszkopt najlepiej zostaw na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnij go odcinając  ciasto od boków tortownicy.

Ponczowe cytrusowe

Krem cytrusowy:

  • 500ml smietany 36%
  • 400g jogurtu greckiego  
  • cytryna (sok + otarta skorka)
  • łyżka żelatyny
  • 2/4 szkl. cukru

Poncz cytrynowy:

  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. wody
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sok z 1/2 cytryny

Owoce do tortu i dekoracji:

  • tabliczka białej czekolady
  • 500g truskawek

Schłodzoną śmietanę ubijamy z połową porcji cukru. Wychłodzony jogurt mixujemy z otartą skórką cytryny i cukrem, następnie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu. Mixujemy 2 min i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie przygotowujemy owoce do dekoracji. Truskawki kroimy w ćwiartki. Zastygnięty jogurt miksujemy i mieszamy z ubitą  śmietaną. Następnie przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki gotujemy 3 min. Gotowy wywar cedzimy i studzimy. Na ciasto biszkoptowe  wykładamy delikatnie krem śmietanowo jogurtowy, robimy lekkie wgłębienie i wykładamy truskawki. Całość posypujemy startą białą czekoladą .

Ponczowe karmelowe
  • Poncz karmelkowy
  • puszka kajmaku
  • 3/4 szkl. Przegotowanej wody
  • 200g migdałów
  • 400g mascarpone 
  • 500g soli
Sól rozgrzewamy na patelni 15 min. Następnie wsypujemy migdały i prażymy mieszając  4min (aż zaczną strzelać). Gotowe migdały przesypujemy przez metalowe sitko nad zlewem.
1/2 kajmaku mieszamy z wodą do uzyskania syropu, nasączamy nim biszkoptowe ciasto.
Drugą połowę mieszamy z serem mascarpone. Na ciasto wykładamy delikatnie krem, rozsmarowujemy i posypujemy migdałami.

Więcej na ten temat