Sałatka z młodymi ziemniakami, bobem i owczym serem
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 500 g bobu
- 125 ml oliwy extra vergine
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- 3 roztarte ząbki czosnku
- sól i grubo mielony pieprz
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- duża garść listków mięty
- 200 g owczego sera
Przygotowanie: Bób gotuj 15 minut. Ugotowany bób odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotują się ziemniaki przygotuj dressing – wlej oliwę i sok z cytryny do słoiczka, dodaj dwie duże szczypty soli oraz roztarty czosnek, zakręć, wymieszaj, potrząsając słoikiem. Odcedź ziemniaki, wyłóż do miski, lekko przestudź, przekrój na pół. Dołóż bób, polej dressingiem, posyp grubo mielonym pieprzem, delikatnie wymieszaj rękoma. Dodaj 1/3 pokruszonej bryndzy, wymieszaj ponownie. Posyp posiekanym koperkiem, natką pietruszki, miętą i skórką z cytryny.