Pytanie na Śniadanie

PRZYSTAWKI NA GARDEN PARTY - sosy do sałatek i mięs

Bruschetta ze szparagami, pesto i parmezanem
  • Ciabatta
  • Oliwa
  • Pesto
  • Zielone Szparagi
  • Płatki parmezanu
  • Bazylia
Przygotowanie: Ciabattę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą. Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczoną kromkę ciabatty smarujemy pesto. Układamy grillowane szparagi, płatki parmezanu i listki bazylii. 

Bruschetta z młodą cukinią i parmezanem 
  • Ciabatta
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Cukinia
  • Płatki Parmezanu
  • Sok z cytryny
Przygotowanie: Ciabattę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą. Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Na upieczonej kromce ciabatty układamy podsmażone z czosnkiem wstążki cukinii, płatki parmezanu, skrapiamy cytryną.
Sałatka z młodymi ziemniakami, bobem i owczym serem 
  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 500 g bobu
  • 125 ml oliwy extra vergine
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • sól i grubo mielony pieprz
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • duża garść listków mięty
  • 200 g owczego sera       
Przygotowanie: Bób gotuj 15 minut. Ugotowany bób odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotują się ziemniaki przygotuj dressing – wlej oliwę i sok z cytryny do słoiczka, dodaj dwie duże szczypty soli oraz roztarty czosnek, zakręć, wymieszaj, potrząsając słoikiem. Odcedź ziemniaki, wyłóż do miski, lekko przestudź, przekrój na pół. Dołóż bób, polej dressingiem, posyp grubo mielonym pieprzem, delikatnie wymieszaj rękoma. Dodaj 1/3 pokruszonej bryndzy, wymieszaj ponownie. Posyp posiekanym koperkiem, natką pietruszki, miętą i skórką z cytryny.  
Pesto
  • Ok. 30 listków bazylii
  • 30g orzeszków pinii
  • 20g startego parmezanu
  • ½  szklanki oliwy
  • Sól 
  • ½  łyżeczki soku z cytryny 
Przygotowanie:  W moździerzu ucieramy listki bazylii z odrobiną soli, dodajemy prażone orzeszki pinii, posiekany czosnek i dalej ucieramy. Dodajemy stopniowo oliwę i parmezan. Mieszamy.
 
Sos Romesco
  • 1 czerwona upieczona papryka obrana ze skórki
  • ½  cebuli posiekanej
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g prażonych migdałów
  • 25 g prażonych orzechów laskowych
  • Oliwa
  • Czerwony ocet
  • Szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu należy dokładnie zmiksować, tak aby uzyskać gęstą konsystencję.

Sos z jogurtu bałkańskiego i sera owczego
  • Opakowanie jogurtu 340 g
  • 50 g sera owczego
  • Garść listków mięty
  • Starty ząbek czosnku
  • Oliwa
Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystkie sosy podajemy jako dipy do surowych sezonowych warzyw takich jak:  marchew, ogórki, kalarepa i inne
Więcej na ten temat