Pytanie na Śniadanie

ŚWIATOWY DZIEŃ SOKU - 5 porcji zdrowia

Dziś świętujemy Światowy Dzień Soku. WHO zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw, owoców i/lub soku dziennie, podzielone na 5 porcji, jedną z porcji może być szklanka soku.

Tosty francuskie z razowego pieczywa z kozim twarogiem (sok jabłkowy)

  • 4 kromki pieczywa razowego
  • 1/2 szk mleka
  • 2 jajka
  • 200g twarogu koziego
  • 50g suszonej śliwki
  • Łyżka miodu

Kromki obkrawamy z skórek, jajka roztrzepujemy, kromki maczamy w mleku następnie w jajku i smażymy na patelni z powłoką nieprzywierającą na rumiany kolor po 2 min z każdej strony. Ser mieszamy z posiekaną suszoną śliwką. Gotowe tosty smarujemy twarogiem i polewamy miodem. Do takiego śniadania idealnie pasuje sok jabłkowy. 

Sałatka z arbuzem

  • 1 średniej wielkości arbuz
  • 250 g sera feta
  • Garść pestek dyni
  • Garść czarnych oliwek
  • 100 g rukoli
  • Mięta do dekoracji
  • Oliwa z oliwek – odrobina do dressingu
  • Limonka

Kroimy arbuza na pół wydrążamy, robimy ze skóry miskę. Kroimy arbuza w kostkę, fetę w kostkę Pestki dyni podsmażamy, dodajemy czarne oliwki, dodajemy liście rukoli, przystrajamy miętą. Polewamy dressingiem na bazie oliwy z sokiem z limonki, można posypać świeżo zmielonym pieprzem Do sałatki pasuje szklanka soku jabłkowego.

 

Więcej na ten temat