Pytanie na Śniadanie

Dania na jeden kęs – idealne na piknik - ciastka z cheddarem

Pikantne ciastka z Cheddarem

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jogurt Polski naturalny Mlekovita
  • 3 łyżki mąki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 szalotka
  • ser Cheddar Mlekovita
  • masło Polskie Mlekovita do formy
  • sól, szczypta kuminu

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kuminem. Dodać jogurt, drobno posiekaną papryczkę jalapeno i szalotkę. Ser Cheddar Mlekovita zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy.  Formę do muffinów posmarować masłem i wyłożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 

Kulki ryżowe - Arancini

  • 500 g ugotowanego ryżu arborio (ryż do risotto)
  • Ser Mozzarella classic Mlekovita
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • sol i grubo mielony pieprz
  • masło klarowane Mlekovita do smażenia

Wystudzony ryż wymieszać z posiekaną bazylią, drobno pokrojonym serem Mozzarella classic Mlekovita i słodką papryką. Mąkę wymieszać z bułką tartą, sporą ilością grubo mielonego pieprzu i solą.  Zwilżyć dłonie zimną wodą i z masy ryżowej formować kuleczki, obtaczać je w bułce z mąką i smażyć na sporej ilości gorącego masła klarowanego. Gdy się zezłocą,  odsączyć na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło, ale dobre są też zimne. 

Jogurtowe warzywne Bhaji

  • 1 batat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
  • Jogurt Polski naturalny Mlekovita
  • sól, pieprz, płatki chili

Warzywa zetrzeć na tarce, dodać jogurt Polski naturalny Mlekovita, jajko i mąkę. Przyprawić sola, pieprzem i chili. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia i wykładać porcje warzyw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Podawać z jogurtowym sosem kolendrowym.

Jogurtowy sos kolendrowy

  • Jogurt naturalny typu greckiego Mlekovita
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka syropu z kwiatów bzu (lub miodu)
  • pół papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki sos. 

Więcej na ten temat