Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA WEEKENDOWA – wytrawna sałatka z truskawkami

Oryginalne pomysły na dania z truskawkami

Wytrawna sałatka truskawkowa

  • 1 pęczek kolendry
  • 300g truskawek
  • 300g pomidorów malinowych
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego ma zimno)
  • 200g mozzarelli w zalewie

Truskawki kroimy na ćwiartki, pomidory parzymy, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i  kroimy w drobne paski. Następnie mieszamy z posiekaną kolendrą i octem jabłkowym.

Ekspresowe ciasto z avocado i truskawkami

  • 4 miękkie awokado
  • 200g truskawek
  • Sok z 1 limony
  • Skórka z 1 limony
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki cukru kandyzowanego
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 opakowania serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Awokado ugniatamy na gęstą masę, dodajemy truskawki pokrojone w drobną kostkę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Serek mieszamy z sokiem i skórką z limony oraz cukrem kandyzowanym. Ciasto wykładamy na papier pergaminowy,  glazurujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 195 stopniach na rumiany kolor. Gotowe ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na pół. Dół smarujemy serkiem śmietankowym, górę pastą awokado i łączymy obie części. Kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem. 

Grzanki rabarbarowo - truskawkowe

  • 4 liście rabarbaru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 400g truskawek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 500g ciasta drożdżowego
  • 1 jogurt bałkański

Ciasto kroimy w kromki i smarujemy masłem. Zapiekamy w 180 stopniach  na rumiany kolor. Rabarbar siekamy i dusimy na maśle 5-6 min z gałązką rozmarynu. Następnie dodajemy cukier i dusimy kolejne 2-3 min. Gotowy rabarbar studzimy i mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę truskawkami. Na każdą grzankę nakładamy porcję jogurtu, tak aby powstało wgłębienie, w które nakładamy łyżkę stołową chutneyu truskawkowo rabarbarowego.

Więcej na ten temat