Oryginalne pomysły na dania z truskawkami
Wytrawna sałatka
truskawkowa
- 1 pęczek kolendry
- 300g truskawek
- 300g pomidorów malinowych
- 4 łyżki octu jabłkowego
- sól morska
- 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego ma zimno)
- 200g mozzarelli w zalewie
Truskawki kroimy na ćwiartki, pomidory parzymy, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paski. Następnie mieszamy z posiekaną kolendrą i octem jabłkowym.
Ekspresowe ciasto z
avocado i truskawkami
- 4 miękkie awokado
- 200g truskawek
- Sok z 1 limony
- Skórka z 1 limony
- 4 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki cukru kandyzowanego
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 opakowania serka śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
Awokado ugniatamy na gęstą masę, dodajemy truskawki pokrojone w drobną kostkę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Serek mieszamy z sokiem i skórką z limony oraz cukrem kandyzowanym. Ciasto wykładamy na papier pergaminowy, glazurujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 195 stopniach na rumiany kolor. Gotowe ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na pół. Dół smarujemy serkiem śmietankowym, górę pastą awokado i łączymy obie części. Kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Grzanki rabarbarowo -
truskawkowe
- 4 liście rabarbaru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 400g truskawek
- 1 gałązka rozmarynu
- 500g ciasta drożdżowego
- 1 jogurt bałkański
Ciasto kroimy w kromki i smarujemy masłem. Zapiekamy w 180 stopniach na rumiany kolor. Rabarbar siekamy i dusimy na maśle 5-6 min z gałązką rozmarynu. Następnie dodajemy cukier i dusimy kolejne 2-3 min. Gotowy rabarbar studzimy i mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę truskawkami. Na każdą grzankę nakładamy porcję jogurtu, tak aby powstało wgłębienie, w które nakładamy łyżkę stołową chutneyu truskawkowo rabarbarowego.