3. Chłodnik francuski z ziemniaków i porów
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 długie pory, 1 paczka włoszczyzny, 1 litr śmietany 36%, sól i pieprz.
Włoszczyznę - por, seler, pietruszkę i marchew, umyj i pokrój w kostkę. Całość zalej wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odstaw na bok i usuń marchewki, już dały nam smak a nie potrzebujemy ich koloru. Obierz ziemniaki i umyj pory. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę a pory w cienkie plasterki. Podsmaż ziemniaki razem z porami w oddzielnym garnku. Gdy są podsmażone zalej naszym wywarem warzywnym. Całość gotuj przez 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko dodając zimną śmietanę 36%. Całość wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu dopraw solą i pieprzem.
4. Chłodnik grecki z ogórka, mięty, rzodkiewki i jogurtu
Składniki: 1 paczka włoszczyzny, 4 długie ogórki, 1 paczka suszonego oregano, 1 biała cebula, 500 ml jogurtu greckiego, 2 pęczki rzodkiewek, 1 doniczka mięty, sól i pieprz.
Obierz włoszczyznę - por, seler, pietruszka i marchew. Pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojoną 1 cebulę. Całość zalej wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Gdy warzywa są miękkie zmiel je. Wystudź wywar. Do wywaru wrzuć zimy jogurt grecki, pociętą drobno miętę, paczkę suszonego oregano oraz drobno pocięte rzodkiewki. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu dopraw solą i pieprzem.