Pytanie na Śniadanie

ABC WYPIEKÓW - tartaletki z kremem i owocami

BABECZKI Z CUKINIĄ, SEREM FAVITA I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Ciasto kruche słone:

  • 900g mąki
  • 400g masła Polskiego Mlekovita
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • zimna woda 

Nadzienie:

  • 2 cukinie, umyte, ze skórką
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • Garść świeżej mięty + kilka gałązek do dekoracji 
  • 200 g śmietany Polskiej 18% Mlekovita
  • Ser Favita Mlekovita
  • Masło Klarowane Mlekovita do smażenia

Ciasto: Szybko wyrobić ciasto, dolewając pod koniec partiami zimną wodę do uzyskania właściwiej konsystencji, zagnieść w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wypełnić nim foremki. Piec ok. 10 minut w piecu nagrzanym do 175 st. C, wyjąć i napełnić nadzieniem, zapiekać przez 20 minut.

Nadzienie: Cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym Mlekovita. Wymieszać z garścią posiekanej mięty i pokruszonym serem Favita Mlekovita, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem (uwaga na sól – ser jest dość słony), wypełnić farszem foremki. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną Polską Mlekovita i zalać nimi farsz w babeczkach - wystarczą 2 łyżki na każdą babeczkę. Zapiekać, aż całość się zezłoci. Podawać z sałatą i winegretem.

TARTALETKI Z KLASYCZNYM KREMEM CUKIERNICZYM PÂTISSIÈRE I OWOCAMI

Ciasto kruche słodkie:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki migdałowej
  • 180g masła Polskiego z Mlekovity
  • 100g przesianego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Krem pâtissière waniliowy 

  • 400 ml Mleka Wypasionego 3,2% Mlekovita
  • Laska wanilii 
  • 4 żółtka
  • 80 drobnego cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej (Maizena)
  • masło Polskie Mlekovita

Ciasto: Obie mąki połączyć, dodać cukier i sól, masło posiekane na małe kawałki. Następnie nożem połączyć wszystkie składniki, dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto, przełożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wypełnić foremki nasmarowane masłem, przykryć papilotką wypełnioną suchą fasolą, piec 15 minut w piecu nagrzanym do 175 st C, zdjąć papilotki, zapiekać przez 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Ostudzić.

 Krem: Mleko Wypasione Mlekovita zagotować z przepołowioną i wydrążoną laską wanilii; Żółtka, cukier i skrobię utrzeć w misce na białą masę, dodawać małym strumieniem gorące mleko, mieszając cały czas. Masę przelać do garnka, postawić na kuchence, podgrzewać mieszając, aż krem będzie o konsystencji budyniu. Gorący krem przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Gdy przestygnie wmiksować miękkie masło Polskie Mlekovita. Krem schłodzić. Wypełnić nim tartaletki, dekorować świeżymi owocami i ziołami. 

Więcej na ten temat