Makaron razowy z botwiną i kozim serem
- 200 g makaronu razowego penne
- 50 g koziego sera kremowego
- Orzechy laskowe
- Pęczek botwina z młodymi burakami
- Szalotka
- 2 ząbki czosnek
- Oliwa
- Sól, Pieprz
Na oliwie podsmaż przekrojone na pół młode buraki, posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj posiekaną botwinę i smaż chwilę, dodaj podsmażone buraki i delikatnie wymieszaj. Orzechy posiekaj i podpraż. Makaron ugotowany ardente wrzuć na patelnie z botwiną i wymieszaj dokładnie. Nałóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki sera koziego i posyp wszystko orzechami.
Chłodnik mazowiecki
- 500 g cielęciny z kostką
- 2 ogórki kiszone
- 200 ml woda z ogórków kiszonych
- 200 ml śmietany 12%
- 1 l Jogurtu nadbużańskiego
- 1 pęk botwina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 jajek
- 1 pęczek kopru
Botwinę dokładnie umyj i drobno posiekaj. Zalej wrzątkiem z octem i odstaw niech całkiem wystygnie. Kotleciki cielęce z kostką usmaż po 2 minuty z każdej strony. Odkrój kostkę i zalej wodą z kiszonych ogórków. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj na miękko, wystudź i obierz. Do wywaru dodaj botwinę z wodą i jogurt. Dodaj posiekany koperek, dopraw pieprzem. Porządnie wymieszaj. Schłodź w lodówce. Nalej do misek. Kotleciki pokrój w cienkie paseczki i dodaj do chłodnika, jajka przekrój i włóż do miski.
Kanapka wiosenna z jajkiem w koszulce z marynowanymi buraczkami
- Chleb razowy
- Jajo
- Masło
- Botwina z buraczkami
- Listki botwiny
- Bryndza
- Ocet balsamiczny
- Miód
- Chilli
Ocet zagotuj z miodem, wrzuć chilli i obrane młode buraczki. Ugotuj jajko w koszulce. Podsmaż na oliwie liście botwiny. Chleb razowy posmaruj masłem i podsmaż na patelni. Na rumianej kromce połóż liście botwiny, skrusz bryndzę. Na wierzch połóż jajo i udekoruj listkami botwiny. Obok do chrupania połóż marynowane buraczki.
Mini gołąbki z botwiny z ziemniakami kaszą i serem
- 50 g kaszy gryczanej
- 100 g twarogu
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- kilka listków mięty
- 1 pęk botwiny
- Sok z cytryny
- Oliwa
Kaszę i ziemniaki ugotuj, wymieszaj dokładnie z serem, posiekaną miętą i podsmażoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Liście botwiny sparz i zawiń w nie farsz tak jak gołąbki. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i skrop gołąbki.