Pytanie na Śniadanie

Włoskie inspiracje Jurka Sobieniaka - rolada serowa

Rolada serowa z orzechami włoskimi

  • Ser Sokół Mlekovita
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • Szczypta tymianku
  • Płaska łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki roztopionego masła Polskiego Mlekovita
  • Papier pergaminowy

Ser ścieramy na tarce, mieszamy z majerankiem  i rozsypujemy na papierze pergaminowym. Orzechy prażymy w piekarniku przez 8-10 minut. Jeszcze gorące przesypujemy do miski i dodajemy 2 yżki roztopionego masła, sól, pieprz i tymianek. Papier z serem wkładamy do piekarnika na 20 minut (temp. 120-130 st.) tak, aby się roztopił, następnie wyjmujemy i posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Całość zawijamy jak roladę, pamiętając, aby przy każdym zawinięciu lekko docisnąć masę serową. Gotową roladę wkładamy do lodówki, aby się „ściągnęła”.

Bruschetta  z kremową pastą z awokado i sera Favita  

  • 1 chleb korzenny
  • 1 garść rukoli
  • 1 malinowy pomidor
  • 100 g masła Polskiego Mlekovita
  • Szczypta tymianku
  • 100g szynki parmeńskiej

Chleb rozkrawamy wzdłuż na duże kromki. Masło rozpuszczamy na patelni i podgrzewamy z tymiankiem przez 2 min. Gotowe kromki pieczywa smarujemy masłem i zapiekamy na rumiany kolor w piekarniku (temp. 200 stopni).

Pasta z awokado

  • 3 dojrzałe awokado
  • ser Favita Mlekovita
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Awokado obieramy i ucieramy z czosnkiem i octem, dodajemy miód i ser Favita. Gotowe kromki smarujemy pastą, układamy cząstki pokrojonego pomidora i plastry porwanej szynki, całość posypujemy rukolą. 

Maczanka pomidorowo-serowa

  • 4 kajzerki
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • ser Mozzarella maxi Mlekovita
  • Szczypta oregano
  • 1 czerwona cebula
  • Masło Klarowane Mlekovita
  • 4 pieczarki

Kajzerki nacinamy od góry w kratkę nie docinając do końca. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Bułki wkładamy na 5-6 minut do sosu nacięciem w dół, aby nasiąkły. Po wyjęciu delikatnie nakładamy na nie porcję tartego sera z pieczarkami. Gotowe maczanki układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w temp. 180 stopni na rumiano.

Więcej na ten temat