Rolada serowa z orzechami włoskimi
- Ser Sokół Mlekovita
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- Szczypta tymianku
- Płaska łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz
- 2 łyżki roztopionego masła Polskiego Mlekovita
- Papier pergaminowy
Ser ścieramy na tarce, mieszamy z majerankiem
i rozsypujemy na papierze pergaminowym. Orzechy
prażymy w piekarniku przez 8-10 minut. Jeszcze gorące przesypujemy do miski i
dodajemy 2 yżki roztopionego masła, sól, pieprz i tymianek. Papier z serem
wkładamy do piekarnika na 20 minut (temp. 120-130 st.) tak, aby się roztopił,
następnie wyjmujemy i posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. Całość zawijamy
jak roladę, pamiętając, aby przy każdym zawinięciu lekko docisnąć masę serową.
Gotową roladę wkładamy do lodówki, aby się „ściągnęła”.
Bruschetta z kremową pastą z awokado i sera Favita
- 1 chleb korzenny
- 1 garść rukoli
- 1 malinowy pomidor
- 100 g masła Polskiego Mlekovita
- Szczypta tymianku
- 100g szynki parmeńskiej
Chleb rozkrawamy wzdłuż na duże kromki. Masło rozpuszczamy na patelni i podgrzewamy z tymiankiem przez 2 min. Gotowe kromki pieczywa smarujemy masłem i zapiekamy na rumiany kolor w piekarniku (temp. 200 stopni).
Pasta z awokado
- 3 dojrzałe awokado
- ser Favita Mlekovita
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
Awokado obieramy i ucieramy z czosnkiem
i octem, dodajemy miód i ser Favita. Gotowe kromki smarujemy pastą, układamy
cząstki pokrojonego pomidora i plastry porwanej szynki, całość posypujemy
rukolą.
Maczanka pomidorowo-serowa
- 4 kajzerki
- 3 szklanki soku pomidorowego
- ser Mozzarella maxi Mlekovita
- Szczypta oregano
- 1 czerwona cebula
- Masło Klarowane Mlekovita
- 4 pieczarki
Kajzerki nacinamy od góry w kratkę nie
docinając do końca. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w drobną
kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia,
doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Bułki wkładamy na 5-6 minut do sosu
nacięciem w dół, aby nasiąkły. Po wyjęciu delikatnie nakładamy na nie porcję
tartego sera z pieczarkami. Gotowe maczanki układamy na papierze pergaminowym i
zapiekamy w temp. 180 stopni na rumiano.