Puszysty
deser wiśniowo czekoladowy z sera Mascarpone
Składniki
- 500 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml konfitury z rabarbaru
- Herbatniki
- 50 g tartej czekolady gorzkiej
- 6 łyżeczek Vinsanto
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek pistacji prażonych
- 200 g truskawek
Sposób
przygotowania:
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie łączymy z serkiem Mascarpone na jednolitą masę. Do pucharków rozkruszamy po jednym herbatniku, wykładamy po 1 łyżce konfitury z rabarbaru i polewamy połową Vinsanto. Kremową masę dzielimy na 2 części i połowę rozkładamy do pucharków. Posypujemy tartą czekoladą. Powtarzamy czynności ze wszystkimi składnikami. Deser dekorujemy truskawkami i posypujemy prażonymi pistacjami
Składniki na
konfiturę z rabarbaru:
- 500g Rabarbaru
- 1Pomarańcza
- 100 g Brązowego cukru
- 1 szczypta mielonego imbiru
Rabarbar myjemy, usuwamy włókna, kroimy na kawałki o długości
3 cm i gotujemy przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Odsączamy, dodajemy sok z
pomarańczy, cukier i imbir, a następnie gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do
wystudzenia.
Rożki z ciasta Fillo z nadzieniem rabarbarowym
Składniki:
- ¼ opakowania Ciasta Fillo Kanaki
- 100ml Oliwy z oliwek Extra Virgin
- 2Łyżki Czarnuszki
- Konfitura z rabarbaru
Sposób
wykonania:
Z rulonu ciasta Fillo odkrawamy kawałek o szerokości 9cm (z całego rulonu 4 kawałki po 9cm). Na pasek ciasta nakładamy niewielką porcje farszu, zawijamy po przekątnej aby uzyskać kształt trójkąta. Smarujemy oliwą blachę i układamy rożki. Również smarujemy wierzchnią stronę rożków i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC na złoty kolor.
Składniki na
konfiturę z rabarbaru:
- 200g cukru
- 200g rabarbaru
- Jeden kawałek kory cynamonu
- anyż gwiazdkowy
Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy w drobną
kostkę i karmelizujemy z cukrem, cynamonem i anyżem gwiazdkowym.