Pytanie na Śniadanie

PYSZNE DESERY Z RABARBAREM - deser wiśniowo czekoladowy

Puszysty deser wiśniowo czekoladowy z sera Mascarpone

Składniki

  • 500 g serka Mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml konfitury z rabarbaru
  • Herbatniki
  • 50 g tartej czekolady gorzkiej
  • 6 łyżeczek Vinsanto
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek pistacji prażonych  
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie łączymy z serkiem Mascarpone na jednolitą masę. Do pucharków rozkruszamy po jednym herbatniku, wykładamy po 1 łyżce konfitury z rabarbaru i polewamy połową Vinsanto. Kremową masę dzielimy na 2 części i połowę rozkładamy do pucharków. Posypujemy tartą czekoladą. Powtarzamy czynności ze wszystkimi składnikami. Deser dekorujemy truskawkami i posypujemy prażonymi pistacjami

Składniki na konfiturę z rabarbaru:

  • 500g Rabarbaru
  • 1Pomarańcza
  • 100 g Brązowego cukru
  • 1 szczypta mielonego imbiru

Rabarbar myjemy, usuwamy włókna, kroimy na kawałki o długości 3 cm i gotujemy przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Odsączamy, dodajemy sok z pomarańczy, cukier i imbir, a następnie gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Rożki z ciasta Fillo z nadzieniem rabarbarowym

Składniki:

  • ¼ opakowania Ciasta Fillo Kanaki
  • 100ml Oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 2Łyżki Czarnuszki
  • Konfitura z rabarbaru

Sposób wykonania:

Z rulonu ciasta Fillo odkrawamy kawałek o szerokości 9cm (z całego rulonu 4 kawałki po 9cm). Na pasek ciasta nakładamy niewielką porcje farszu, zawijamy po przekątnej aby uzyskać kształt trójkąta. Smarujemy oliwą blachę i układamy rożki. Również smarujemy wierzchnią stronę rożków i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC na złoty kolor.

Składniki na konfiturę z rabarbaru:

  • 200g cukru
  • 200g rabarbaru
  • Jeden kawałek kory cynamonu
  • anyż gwiazdkowy

Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy w drobną kostkę i karmelizujemy z cukrem, cynamonem i anyżem gwiazdkowym.

Więcej na ten temat