- 500g udźców bez kości z kurczaka
- 1 op mozzarelli w zalewie
- 1 cytryna
- 1 cukinia
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1/2 główki lodowej sałaty
- 1/2 sałaty rzymskiej
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 3 ziemniaki
- 50 g ketchupu
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 100 ml oleju
- 300g piersi z kurczaka
- 100g jogurtu naturalnego
- sól, piperz
- sałata rzymska 2 szt
- parmezan 100g
- bagietka 1 szt
- olej rzepakowy 50ml
- oregano 2 szczypty
- majonez 100g
- czosnek 2 ząbki
- ocet winny 4 łyżki
- pomidor 1 szt
- anchois 6-7 filetów lub tuńczyk w puszce
Pierś solimy i pieprzymy i przekrawamy wzdłuż na pół. Marynujemy w jogurcie i odstawiamy na 3-4 godz. Gotowego kurczaka ocieramy z jogurtu i smażymy bez tłuszczu 2-3 min z każdej strony. Pieczywo kroimy w kostkę i polewamy olejem mieszamy z oregano i wstawiamy na papierze pergaminowym do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Sałatę rwiemy i mieszamy z sosem majonezowym, podajemy z kurczakiem, tartym parmezanem i grzankami. Gotową sałatę dekorujemy pomidorami
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki stołowe musztardy z gorczycą
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sok i skórka z 2/3 cytryny
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 strączek chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szk wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 pęczku dymki
Chilli smażymy z cebulą 2-3 min i dodajemy do wody z cukrem. Resztę wody mieszany z mąką ziemniaczaną, papryką i olejem sezamowym i dolewamy do gorącego płynu. Mieszamy do zagęszczenia. Gotowy sos przelewamy do miski, dodajemy 3 łyżki octu i posiekaną dymkę