FONDANT Z BIAŁEJ I CIEMNEJ CZEKOLADY
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g białej czekolady
- 150g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki
- Lody
- Szafran (do posypania)
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem.
Dodać cukier. Wszystkie składniki wymieszać. Odłożyć na 2 minuty, następnie
dodać jajka i mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ustawić piekarnik na
200 stopni. Silikonowe foremki posmarować masłem i mąką. Wlać masę do foremek. Włożyć do piekarnika na
8 minut. Po wyjęciu odczekać 2 minuty, po czym
położyć na wierzch gałkę lodów i posypać szafranem. Posypać startą
ciemną czekoladą.
FIT DESER
- Jogurt naturalny
- Musli
- Maliny
- Borówki
- Cytryna
- Cukier trzcinowy lub biały drobny
- Cynamon, kardamon, wanilia,
- suszone figi
- smoczy owoc (pitahaja)
Jogurt naturalny zmieszać z cukrem i odrobiną soku z
cytryny . Dodać cynamon, kardamon, wanilię i suszone figi. Na dół szklanki
wsypać musli, maliny i borówki. Zalać jogurtem, po czym powtórzyć warstwę z
musi, a następnie znów przykryć jogurtem. Na koniec przyozdobić deser smoczym
owocem.
EATON MESS
truskawki, maliny, jagody
odrobina drobnego cukru (lub cukru pudru)
2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
kilka
dużych bez
kilka listków bazylii i mięty
Truskawki
umyć, obrać z szypułek i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z jagodami i
malinami, zasypać cukrem (można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły
własny sok). Pokruszyć bezy. Śmietanę kremówkę ubić, a następnie wymieszać z
owocami, pokruszonymi bezami, liśćmi bazylii i mięty.