Pytanie na Śniadanie

SŁODKA KUCHNIA FIT - fondant z białej czekolady

FONDANT Z BIAŁEJ I CIEMNEJ CZEKOLADY

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g białej czekolady
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki
  • Lody
  • Szafran (do posypania)

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać cukier. Wszystkie składniki wymieszać. Odłożyć na 2 minuty, następnie dodać jajka i mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Silikonowe foremki posmarować masłem i mąką. Wlać masę do foremek. Włożyć do piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu odczekać 2 minuty, po czym  położyć na wierzch gałkę lodów i posypać szafranem. Posypać startą ciemną czekoladą. 

FIT DESER 

  • Jogurt naturalny 
  • Musli
  • Maliny 
  • Borówki 
  • Cytryna
  • Cukier trzcinowy lub biały drobny 
  • Cynamon, kardamon, wanilia,
  • suszone figi
  • smoczy owoc (pitahaja) 

Jogurt naturalny zmieszać z cukrem i odrobiną soku z cytryny . Dodać cynamon, kardamon, wanilię i suszone figi. Na dół szklanki wsypać musli, maliny i borówki. Zalać jogurtem, po czym powtórzyć warstwę z musi, a następnie znów przykryć jogurtem. Na koniec przyozdobić deser smoczym owocem.

EATON MESS 

 

truskawki, maliny, jagody 

odrobina drobnego cukru (lub cukru pudru)

2 szklanki śmietany kremówki  30% lub 36%

 kilka dużych bez

kilka listków bazylii i mięty

 

Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z jagodami i malinami, zasypać cukrem (można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły własny sok). Pokruszyć bezy. Śmietanę kremówkę ubić, a następnie wymieszać z owocami, pokruszonymi bezami, liśćmi bazylii i mięty.

Więcej na ten temat