WIOSENNA KUCHNIA FIT KONRADA GACY - chili con carne

ZAPIEKANKA Z RABARBARU I KASZY JAGLANEJ.


SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżeczka masła
5 gałązek rabarbaru
łyżka cukru brzozowego
1 łyżka płatków owsianych na każdą foremkę
2 jabłka
opcjonalnie - rodzynki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem brzozowym. Odstawiamy na godzinę, żeby puścił sok, a następnie gotujemy na małym ogniu. Jeżeli rabarbar będzie zbyt kwaśny, możemy dodać do niego rodzynki.
Kaszę przepłukujemy i gotujemy. Dodajemy masło, gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Jabłka kroimy na plasterki. Małe żaroodporne foremki smarujemy masłem. Na dnie kładziemy warstwę kaszy, następnie płatki owsiane, potem warstwę rabarbaru, kilka plasterków jabłka. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

SZASZŁYKI Z JAGNIĘCINY PODANE NA SZPINAKU

SKŁADNIKI:
200g mielonej jagnięciny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta mielonego cynamonu
1 jajko
2 garści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka siekanej mięty
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżeczka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jagnięcinę wymieszaj z przyprawami oraz jajkiem i wyrabiaj dłonią przez 2-3 minuty. Mięso podziel na 4 równe części i z każdej uformuj walec w kształcie palca. Nadziej mięso na patyki do szaszłyków i grilluj po 8-10 minut z każdej strony. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć posiekany czosnek i liście szpinaku. Podduś przez około minutę. Szaszłyki podawaj na szpinaku posypane płatkami migdałów i świeżą miętą.

CHILLI CON CARNE Z GUACAMOLE

SKŁADNIKI:
250 g mielonej wołowiny
4 marchewki
1 awokado
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej szałwii
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta ostrej papryki
1 papryczka chilli
1 łyżka siekanej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu gryczanego
grubo mielony pieprz
mała cebulka
2 ząbki
 czosnku
1 limonka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wołowinę uduś na patelni z kminem, mielona kolendrą, ostra papryką i miodem. Dosyp startą na grubym oczku marchewkę. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Przygotuj guacamole - dojrzałe awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, pokrojona w drobną kosteczkę cebulę, posiekany czosnek, świeżą kolendrę, sok z limonki oraz oliwę z oliwek. Jogurt wymieszaj z szałwią i grubo mielonym pieprzem.