Pytanie na Śniadanie

ABC WYPIEKÓW – SŁODKOŚCI NA MAJÓWKĘ: muffiny gryczane

Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Składniki:

  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki kremu waniliowego
  • 4 łyżki zielonej kolorowej posypki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj ekstrakt z wanilii, cukier, sok z cytryny oraz szpinak i zblenduj. Do masy wlej roztopiony olej i ponownie zblenduj na gładką masę. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz ją z masą z żółtkami i wymieszaj na gładkie ciasto. Wlej je do przygotowanych foremek. Piecz 30 min lub do momentu, aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjmij i wystudź. Blaty przełóż kremem waniliowym i udekoruj zieloną kolorową posypką.

Krem waniliowy do tortów

Składniki:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej

Przygotowanie:

Z puszki odlej wodę, a krem, który pozostał, przełóż do miski. (Puszkę najlepiej schłodzić przez noc w lodówce). Dodaj do niego cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i tępą końcówką noża ściągnij ziarenka. Całość miksuj 5 min, aż powstanie gęsty krem. Jeżeli krem jest za luźny, dodaj ok. łyżki mąki kokosowej i odczekaj 3 min.

Muffinki gryczane z bananami i orzechami

Składniki:

suche

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

mokre

  • 1 szklanka purée z bananów (3 sztuki)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki mleka sojowego
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni ( z funkcją grzania góra – dół). Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Suche składniki wymieszaj w średniej misce. W dużej misce widelcem lub blenderem zgnieć banany na purée, dodaj do nich pozostałe mokre składniki. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Wymieszaj zawartość obu misek wraz z posiekanymi orzechami. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij i wystudź.


Więcej na ten temat