SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH
- 2 buraki
- 3 spore marchewki
- 1 pasternak
- garść orzechów włoskich
- garść rukoli ogrodowej
- 150g wędzonego twarogu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
- pół pęczka natki
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- sól w płatkach
- pieprz
Warzywa pokroić w słupki, skropić oliwą,
posypać rozmarynem i tymiankiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 15 minut. Oliwę, musztardę, miód, ocet, roztarty czosnek i starty na
tarce imbir wrzucić do słoiczka, zakręcić i wymieszać jak w szejkerze, żeby powstał
dressing. Ciepłe warzywa wymieszać z dressingiem, przestudzić. Wymieszać z
posiekaną drobno rukolą i natką. Posypać solą w płatkach, uprażonymi i
pokrojonymi drobno orzechami włoskimi oraz pokruszonym twarogiem wędzonym
. Do sałatki świetnie pasuje sok pomidorowy.
Jaglanka na mleku kokosowym z owocami
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2-3 banany
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady (70% - 90% zawartości kakao)
Do posypania:
- kilka świeżych truskawek
- garść borówki amerykańskiej
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
Do ugotowanej na mleku kokosowym kaszy jaglanej dodajemy banana, ciemną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Posypujemy pokrojonymi owocami i orzechami. Do takiego śniadania możemy podać sok jabłkowy.