Pierogi ruskie czerwone
- Mąka 0,5 kg
- Sok z buraków 280-300 ml
- Żółtko
- Sól
- Ziemniaki 0,5 kg
- Twaróg półtłusty 100 g
- Cebula 200 g
- Masło klarowane
- Mięta
- Kwaśna śmietana
Do mąki wlej ciepły sok z buraków i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie z łodygami mięty.
Pokrojoną w półksiężyce cebulę zrumień na maśle, połącz z twarogiem i ziemniakami, dodaj drobno posiekaną miętę, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze przez minutę. Podawaj okraszone śmietaną.
Pierogi z karkówką wieprzową i nowalijkami
- Mąka 300 g
- Proszek do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki
- Olej 2 łyżki
- Woda 170-180 ml
- Karkówka wieprzowa zmielona na średnich oczkach 0,5 kg
- Seler naciowy jedna łodyga
- Dymka 1 pęczek
- Chilli 1/ 3 strąka
- Sos sojowy 3 łyżki
- Olej sezamowy 5 kropel
- Kolendra
- Śmietana/ostra musztarda
Do mąki wlej ciepłą wodę, olej i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Posiekaj bardzo drobno selera, chilli i dymkę, wraz z sosem sojowym i olejem sezamowym dodaj do mięsa i porządnie wyrób. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 3 minuty. Podawaj posypane listkami kolendry okraszone śmietaną lub musztardą.
Pierogi z owocami
- Mąka 500 g
- Woda 280-290 g
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól
- Żółtko
- Owoce ulubione
- Cukier
- Melisa lub werbena
- Miód/śmietana/ masło
Do mąki wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i zioła i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Owoce jak najbardziej suche jeśli są kwaśne lekko posłódź. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż łyżeczkę owoców i zamknij brzegi.
Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty. Podawaj ze śmietaną lub miodem albo palonym masłem.
dymkę, wraz z sosem sojowym i olejem sezamowym dodaj do mięsa i porządnie wyrób. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 3 minuty. Podawaj posypane listkami kolendry okraszone śmietaną lub musztardą.Pierogi z wędzoną makrelą i porem
- Mąka 500 g
- Woda 280-290 g
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól
- Żółtko
- Makrela wędzona 1 szt.
- Por 100 g
- Cebula mała 1 szt.
- Masło klarowane
- Natka pietruszki
- Gałka muszkatołowa
Do mąki wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i zioła i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Makrelę oddziel od ości i dokładnie wymieszaj z podsmażonymi na maśle, drobno pokrojonymi porem i cebulą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ubite białko, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż łyżeczkę pasty z makreli i zamknij brzegi.
Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty.
Podawaj w rosole lub bulionie warzywnym z posiekaną dymką.