Pytanie na Śniadanie

WIOSENNE PIEROGI A`LA JUREK NOGAL - pierogi z makrelą i pierogi ruskie

Pierogi ruskie czerwone

  • Mąka 0,5 kg
  • Sok z buraków 280-300 ml
  • Żółtko
  • Sól
  • Ziemniaki  0,5 kg
  • Twaróg półtłusty 100 g
  • Cebula  200 g
  • Masło klarowane
  • Mięta
  • Kwaśna śmietana

Do mąki wlej  ciepły sok z buraków i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie z łodygami mięty.

Pokrojoną w półksiężyce cebulę zrumień na maśle,  połącz z twarogiem i ziemniakami, dodaj drobno posiekaną  miętę, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze przez minutę. Podawaj okraszone śmietaną.

Pierogi z karkówką wieprzową i nowalijkami

  • Mąka  300 g
  • Proszek do pieczenia ½  płaskiej łyżeczki
  • Olej 2 łyżki
  • Woda 170-180 ml
  • Karkówka wieprzowa zmielona na średnich oczkach 0,5 kg
  • Seler naciowy jedna łodyga
  • Dymka 1 pęczek
  • Chilli 1/ 3 strąka
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Olej sezamowy 5 kropel
  • Kolendra
  • Śmietana/ostra musztarda

Do mąki wlej ciepłą wodę, olej i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Posiekaj bardzo drobno selera, chilli i dymkę, wraz z sosem sojowym i olejem sezamowym dodaj do mięsa i porządnie wyrób. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 3 minuty. Podawaj posypane listkami kolendry okraszone śmietaną lub musztardą.

Pierogi z owocami

  • Mąka 500 g
  • Woda 280-290 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól
  • Żółtko
  • Owoce ulubione
  • Cukier
  • Melisa lub werbena
  • Miód/śmietana/ masło

Do mąki wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i zioła i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Owoce jak najbardziej suche jeśli są kwaśne lekko posłódź. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż łyżeczkę owoców i zamknij brzegi.

Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty. Podawaj ze śmietaną lub miodem albo palonym masłem.

dymkę, wraz z sosem sojowym i olejem sezamowym dodaj do mięsa i porządnie wyrób. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż farsz i zamknij brzegi. Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 3 minuty. Podawaj posypane listkami kolendry okraszone śmietaną lub musztardą.

Pierogi z wędzoną makrelą i porem

  • Mąka 500 g
  • Woda 280-290 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól
  • Żółtko
  • Makrela wędzona 1 szt.
  • Por 100 g
  • Cebula mała 1 szt.
  • Masło klarowane
  • Natka pietruszki
  • Gałka muszkatołowa

Do mąki wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj, dodaj żółtko i zioła i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw na około pół godziny. Makrelę oddziel od ości i dokładnie wymieszaj z podsmażonymi na maśle, drobno pokrojonymi  porem i cebulą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ubite białko, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka. Na środek nałóż łyżeczkę pasty z makreli i zamknij brzegi.

Gotowe pierogi gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty.

Podawaj w rosole lub bulionie warzywnym z posiekaną dymką.

Więcej na ten temat