Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Tomka Jakubiaka - spaghetti

Krem szczawiowy z rzodkiewką i jajkiem w koszulce

  • Włoszczyzna
  • 3 udka z kurczaka                           
  • 2 szyje z kurczaka           
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 kg szczawiu
  • Główka czosnku
  • 3 ugotowane ziemniaki               
  • Kiełki groszku
  • ¼ szkl śmietany 30%
  • ¼ szkl soku z cytryny
  • 4 jajka                                 
  • Ocet winny
  • 2 rzodkiewki     

Włoszczyznę umyj posiekaj i przesmaż w suchym garnku aż się przyrumienią. Dodaj udka, przyprawy i szyjkę po czym zalej wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3h. Dopraw solą i pieprzem.

Gorący wywar odcedź przez sito, wlej do blendera i zmiksuj z czosnkiem, szczawiem, ziemniakami, sokiem z cytryny i śmietaną. Dopraw wszystko solą i pieprzem.

Jajko: w niskim rondlu zagotuj wodę dodaj ocet i zrób wir. W środek wbij jajko i delikatnie mieszając zawsze w jedną stronę gotuj przez 3min.

Krem podawaj posypany kiełkami z jajkiem na wierzchu.

Spaghetti ze szparagami, owczym serem, pomidorkami i chorizo

  • Świeże spaghetti
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy
  • 3 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła
  • Ser owczy „pecorino” (kawałek do starcia)
  • Kawałek chorizo lub kiełbasy                   
  • Papryka peperoni
  • ¼ szkl białego wina wytrawnego Białe wino wytrawne
  • Łyżka natki pietruszki
  • Sól, pieprz świeżo mielony

W dużej i w miarę głębokiej patelni rozgrzej na małym ogniu masło z oliwą i przesmaż na nim całe ząbki czosnku. Gdy się przyrumienią wyjmij je i dodaj pokrojone w zapałki chorizo i posiekane w 2-3 cm kawałki szparagi. Po chwili podlej winem i odparuj do połowy. Dorzuć t ugotowany makaron oraz około 4 łyżki wody w której makaron się gotował. Dokładnie wymieszaj przez około 40 sekund, wyłącz ogień i połącz z serem oraz natką pietruszki.

Pierś z kurczaka marynowana w mięcie / szpinak smażony z rukolą i kaszą Quinoa

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ szkl jogurtu greckiego
  • Garść mięty
  • Bazylia                                
  • Szalotka                             
  • Łyżeczka kminu rzymskiego      
  • Sok z limonki    

  • 4 garście młodego  szpinaku     
  • ¼ papryki zielonej                         
  • ¼ papryki czerwonej    
  • 2 ząbki czosnek
  • Kawałek imbiru                                              
  • Rukola                                
  • Sok z limonki    
  • Ser twardy parmezan
  • ½ szkl ugotowanej kaszy quinoa             
  • Oliwa z oliwek
  • Pomidorki koktajlowe                 

Jogurt zmiksuj z miętą, bazylią, szalotką i limonką na jednolitą masę. Dodaj kminek i zamarynuj w tym oczyszczone piersi. Marynuj minimum 2h.

Pierś smaż z obu stron na rumiano po czym wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8min.

Papryki posiekaj w kostkę, podobnie zrób z czosnkiem. Imbir pokrój w cienkie plastry. Przesmaż wszystko na patelni, a po chwili dodaj szpinak i rukolę. Po 2-3min dodaj sok, quinoa, starty ser i pokrojone pomidorki. 


Więcej na ten temat