Krem szczawiowy z rzodkiewką i jajkiem w koszulce
- Włoszczyzna
- 3 udka z kurczaka
- 2 szyje z kurczaka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 1 kg szczawiu
- Główka czosnku
- 3 ugotowane ziemniaki
- Kiełki groszku
- ¼ szkl śmietany 30%
- ¼ szkl soku z cytryny
- 4 jajka
- Ocet winny
- 2 rzodkiewki
Włoszczyznę umyj posiekaj i przesmaż w suchym garnku aż się przyrumienią. Dodaj udka, przyprawy i szyjkę po czym zalej wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3h. Dopraw solą i pieprzem.
Gorący wywar odcedź przez sito, wlej do blendera i zmiksuj z czosnkiem, szczawiem, ziemniakami, sokiem z cytryny i śmietaną. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Jajko: w niskim rondlu zagotuj wodę dodaj ocet i zrób wir. W środek wbij jajko i delikatnie mieszając zawsze w jedną stronę gotuj przez 3min.
Krem podawaj posypany kiełkami z jajkiem na wierzchu.
Spaghetti ze szparagami, owczym serem, pomidorkami i chorizo
- Świeże spaghetti
- Pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy
- 3 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- Ser owczy „pecorino” (kawałek do starcia)
- Kawałek chorizo lub kiełbasy
- Papryka peperoni
- ¼ szkl białego wina wytrawnego Białe wino wytrawne
- Łyżka natki pietruszki
- Sól, pieprz świeżo mielony
W dużej i w miarę głębokiej patelni rozgrzej na małym ogniu masło z oliwą i przesmaż na nim całe ząbki czosnku. Gdy się przyrumienią wyjmij je i dodaj pokrojone w zapałki chorizo i posiekane w 2-3 cm kawałki szparagi. Po chwili podlej winem i odparuj do połowy. Dorzuć t ugotowany makaron oraz około 4 łyżki wody w której makaron się gotował. Dokładnie wymieszaj przez około 40 sekund, wyłącz ogień i połącz z serem oraz natką pietruszki.
Pierś z kurczaka marynowana w mięcie / szpinak smażony z rukolą i kaszą Quinoa
- 2 piersi z kurczaka
- ½ szkl jogurtu greckiego
- Garść mięty
- Bazylia
- Szalotka
- Łyżeczka kminu rzymskiego
- Sok z limonki
- 4 garście młodego szpinaku
- ¼ papryki zielonej
- ¼ papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnek
- Kawałek imbiru
- Rukola
- Sok z limonki
- Ser twardy parmezan
- ½ szkl ugotowanej kaszy quinoa
- Oliwa z oliwek
- Pomidorki koktajlowe
Jogurt zmiksuj z miętą, bazylią, szalotką i limonką na jednolitą masę. Dodaj kminek i zamarynuj w tym oczyszczone piersi. Marynuj minimum 2h.
Pierś smaż z obu stron na rumiano po czym wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8min.
Papryki posiekaj w kostkę, podobnie zrób z czosnkiem. Imbir pokrój w cienkie plastry. Przesmaż wszystko na patelni, a po chwili dodaj szpinak i rukolę. Po 2-3min dodaj sok, quinoa, starty ser i pokrojone pomidorki.