Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA FIT KONRADA GACY - spring rolls

PUDDING CHIA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I TRAWĄ CYTRYNOWĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka kokosowego niesłodzonego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • otarta skórka z ½ limonki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko kokosowe zagotuj ze skórką z limonki i zgniecioną łodygę trawy cytrynowej. Po zagotowaniu poczekaj aż wystygnie, po wystudzeniu przecedź przez sitko i zalej nasiona chia. Przelej całość do słoiczka lub małej miseczki i przykryj folią spożywczą, odstaw na noc do lodówki.

MARYNOWANY DORSZ Z WARZYWAMI I MAKARONEM SOJOWYM

SKŁADNIKI:

  • ½ opakowania makaronu sojowego
  • 200 g filetu z dorsza
  • 1 papryczka chilli
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm obranego imbiru
  • kilka suszonych grzybków shitake
  • mała kapusta pak choi
  • 3 różyczki brokuła
  • Pieprz syczuański
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet z dorsza zamarynuj w posiekanych drobno listkach bazylii, papryce chilli, pieprzu syczuańskim, czosnku i imbirze i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Grzyby shitake namocz w rondelku w zimnej wodzie, gdy będą już miękkie pokrój je w paseczki i gotuj na parze razem filetem z dorsza oraz brokułem i kapustą pak choi przekrojoną na cztery. Makaron sojowy zalej wrzątkiem, po napęcznieniu wymieszaj z warzywami z pary i nałóż do głębokiego talerza, na górze ułóż rybę.

SPRING ROLLS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 arkusze papieru ryżowego
  • ½ piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki curry 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • ½ żółtej papryki
  • ½ łyżeczki sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na paseczki, dopraw przyprawą curry i upiecz w piekarniku. Warzywa umyj i pokrój w słupki. Papier ryżowy zanurz na 3 sekundy w zimnej wodzie, a następnie ułóż warzywa i kurczaka, zwiń w rulonik. Gotowe spring rollsy posyp ziarnami sezamu.

Więcej na ten temat