Pytanie na Śniadanie

WIOSENNE SAŁATKI – ZDROWIE NA TALERZU - sałatka z awokado

SAŁATKA Z AWOKADO, INDYKIEM I PODPŁOMYKAMI

Składniki:

  • Rukola
  • Mizuna
  • Musztardowiec
  • Kiełki pora
  • słonecznik
  • Awokado Hass (z ciemną skórką)
  • Czerwona cebula
  • Limonka
  • Chilli
  • Kolendra
  • Oliwa
  • Sól
  • Pierś indyka
  • Mąka

Sposób przygotowania:

Zamarynuj indyka w oliwie z drobno posiekanym chilli. Umyj sałaty i dokładnie wysusz w papierowym ręczniku. Posiekaj w cieniutkie półksiężyce cebulę. Podpraż pestki słonecznika. Wyłóż cząstki awokado i skrop sokiem z limonki. Usmaż pierś indyka z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni, odstaw na klika minut pod przykryciem. Pokrój w cienkie paseczki. Mąkę wymieszaj z wodą tak aby powstało gładkie, zwarte ciasto. Uformuj małe kuleczki i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Upiecz je z dwóch stron na rozgrzanej suchej patelni. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i skrop sosem oliwy, soku limonki i chilli. Na wierzchu posyp słonecznikiem, kiełkami pora i kolendrą. Obok połóż podpłomyki.


SAŁATKA Z GRILLOWANĄ RZYMSKĄ SAŁATĄ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI BURSZTYNEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Składniki:

  • Sałata rzymska
  • Pomidorki koktajlowe
  • Groszek zielony świeży (może być mrożony)
  • Rozmaryn świeży
  • Ser bursztyn
  • Szynka parmeńska
  • Oliwa
  • Sól morska
  • Chleb żytni razowy

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekrój na pół. Groszek przesmaż lekko na oliwie z rozmarynem i solą. Sałatę przekrój na pół i zgriluj z wewnętrznej strony, pokrój na grube kawałki i delikatnie wymieszaj z groszkiem i pokrojoną szynką. Dodaj pomidorki i posyp startym serem, obok ułóż grzanki.

SAŁATKA Z BULGURU ZIÓŁ I NOWALIJEK

Składniki:

  • Kasza bulgur
  • Natka pietruszki
  • Kolendra
  • Mięta
  • Ogórek
  • Granat
  • Dymka
  • Cytryna
  • Oliwa
  • Cebula czerwona

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zioła posiekaj niezbyt drobno. Warzywa pokrój na małe kawałki. Wszystko wymieszaj z zimną kaszą, dopraw solą, oliwą i sokiem z cytryny. Posyp pestkami granatu. Można ją podawać z kotletami mielonymi. 

Więcej na ten temat