Pytanie na Śniadanie

Sobotni obiad dla całej rodziny - dressing do sałatki

Udka kacze z puree z białych warzyw oraz pyszna sałatka wiosenna

UDKA KACZE W MAŚLE

  • 4 uda kacze
  • 200 g Masła klarowanego Mlekovita
  • 1 pomarańcza
  • 4 gałązki tymianku
  • szczypta cynamonu
  • 4 goździki
  • główka czosnku
  • 4 szalotki
  • sól, pieprz

Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć w kratkę skórę. Posolić, popieprzyć, natrzeć cynamonem i skórką otartą z pomarańczy.  Skropić sokiem z pomarańczy. W naczyniu do zapiekania ułożyć kaczkę, na każdym udku położyć gałązkę tymianku. Czosnek i szalotki przekroić na pół i ułożyć w naczyniu. Na każdym udku ułożyć po ok.1 dużej łyżce Masła Klarowanego MLEKOVITA, resztę  dodać do naczynia.  Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 min. Następnie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni  i piec jeszcze 15 min. 

ŚMIETANOWE PUREE Z BIAŁYCH WARZYW

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • pół selera średniej wielkości
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • Śmietana Polska 18% Mlekovita
  • Masło Polskie Mlekovita
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pietruszkę i selera obrać i pokroić drobno. Warzywa ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc z dodatkiem masła Polskiego Mlekovita i Śmietany Polskiej 18% Mlekovita. Przyprawić pieprzem, solą i skórką cytrynową.

SAŁATKA WIOSENNA  Z JOGURTOWYM DRESSINGIEM

  • pęczek rzodkiewek
  • 5 ogórków gruntowych
  • pęczek szczypiorku
  • garść kiełków rzodkiewki
  • Jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Rzodkiewki i obrane ogórki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Przygotować dressing: w miseczce wymieszać jogurt  z roztartym z solą czosnkiem, miodem, solą, pieprzem, chili i posiekaną miętą. Warzywa z kiełkami połączyć z dressingiem. 

Więcej na ten temat