Udka kacze z puree z białych warzyw oraz pyszna sałatka wiosenna
UDKA KACZE W MAŚLE
- 4 uda kacze
- 200 g Masła klarowanego Mlekovita
- 1 pomarańcza
- 4 gałązki tymianku
- szczypta cynamonu
- 4 goździki
- główka czosnku
- 4 szalotki
- sól, pieprz
Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć w kratkę skórę. Posolić, popieprzyć, natrzeć cynamonem i skórką otartą z pomarańczy. Skropić sokiem z pomarańczy. W naczyniu do zapiekania ułożyć kaczkę, na każdym udku położyć gałązkę tymianku. Czosnek i szalotki przekroić na pół i ułożyć w naczyniu. Na każdym udku ułożyć po ok.1 dużej łyżce Masła Klarowanego MLEKOVITA, resztę dodać do naczynia. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 min. Następnie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15 min.
ŚMIETANOWE PUREE Z BIAŁYCH WARZYW
- 1 kg ziemniaków
- 2 pietruszki średniej wielkości
- pół selera średniej wielkości
- skórka otarta z 2 cytryn
- Śmietana Polska 18% Mlekovita
- Masło Polskie Mlekovita
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pietruszkę i selera
obrać i pokroić drobno. Warzywa ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić i utłuc z dodatkiem masła Polskiego Mlekovita i Śmietany Polskiej 18%
Mlekovita. Przyprawić pieprzem, solą i skórką cytrynową.
SAŁATKA WIOSENNA Z JOGURTOWYM DRESSINGIEM
- pęczek rzodkiewek
- 5 ogórków gruntowych
- pęczek szczypiorku
- garść kiełków rzodkiewki
- Jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól, pieprz, chili do smaku
- 1 ząbek czosnku
Rzodkiewki i obrane ogórki pokroić w
plasterki. Szczypiorek posiekać. Przygotować dressing: w miseczce wymieszać
jogurt z roztartym z solą czosnkiem,
miodem, solą, pieprzem, chili i posiekaną miętą. Warzywa z kiełkami połączyć z
dressingiem.