Pytanie na Śniadanie

ULUBIONY OBIAD SERIALOWYCH CÓREK JOANNY KULIG - chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak kokosowy z sosem chilli
  • 1 opakowanie pieczywa tostowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 200 g mąki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 cytryny
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 stołowych łyżek mąki
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i miksujemy na gładka masę.
Pieczywo okrawamy ze skórki i suszymy w piekarniku w 100 st. do 30 min., a potem kruszymy. Piersi dzielimy na plastry i rozbijamy na kotlety. Gotowe kotlety solimy i pieprzymy, następnie oprószamy mąką, maczamy w cieście i kruszonym pieczywie wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Sos chilli
  • 1 strączek papryczki chilli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
Papryczkę chilli i cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zrumienienia, zdejmujemy z ognia i dodajemy sos sojowy i miód. Sok z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy do zagęszczenia na małym ogniu. Gotowego kurczaka podajemy z sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Racuchy owsiane z bananami i borówką

  • 400 g herbatników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek otrębów pszennych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka stołowa miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie borówek
  • 50 g  jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g jogurtu bałkańskiego
Herbatniki kruszymy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, otrębami i solą. Osobno mieszamy wodę, jajka,  jogurt naturalny i masło, a następnie łączymy obie masy ze sobą do uzyskania jednolitej, lepkiej masy. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w kostkę banany i mieszamy. Z gotowego ciasta smażymy na suchej patelni po 2 min. z każdej strony tak, aby powstały małe, złote racuchy. Jogurt mieszamy z kakao, tartą czekoladą i miodem. Gotowe racuchy podajemy z czekoladowym kremem jogurtowym i dekorujemy borówkami.

Więcej na ten temat