Pytanie na Śniadanie

PYSZNE CIASTA z CYTRUSAMI - tarta cytrynowa

TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ WŁOSKĄ

Ciasto kruche do tarty:

  • jajo
  • 125 g masła
  • 70 g cukru typu kryształ
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • ½ laski wanilii

Krem cytrynowy:

  • 5 jaj
  • 175 g cukru
  • 300 ml soku z cytryny
  • 15 ml soku z limonki
  • 125 ml śmietanki 30%

Beza włoska

  • 80 g białka
  • 160 g cukru typu kryształ
  • 50 g wody
  • 5 ml soku z limonki

Sposób wykonania:

Ciasto kruche: Masło i cukier kryształ, ziarna z wanilii dokładnie połączyć. Następnie dodać jajo i całość delikatnie wymieszać z mąką. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykładać nim formę do wypieku spodu tarty obciążając ciasto grochem. Wypiekać na złoty kolor w temp. 190 °C.

Krem cytrynowy: Śmietankę zagotować na wolnym ogniu. Jajka wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny i limonki, wlać do gorącej śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy krem wylać na wypieczony korpus z ciasta kruchego. Całość zapiekać w temp. 150° C przez około 20 minut.

Beza włoska: Zagotować wodę z cukrem do osiągnięcia gęstości (około 120°C).  Białko delikatnie musować i dodać gotowy syrop cukrowy. Ubijać do uzyskania napowietrzonej i stabilnej masy. Dodać sok z limonki i dokładnie połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Gotową bezę dozować na zapieczony i ostudzony krem cytrynowy.

Powierzchnię tarty udekorować skórką z limonki i listkami mięty.

KRUSZANIEC Z POMARAŃCZAMI W KARMELU I BEZĄ

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g żółtka (z 6 jaj)
  • 250 g masła
  • 30 g cukru typu kryształ
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia

Beza:

  • 180 g białko (z 6 jaj)
  • 300 g cukier kryształ
  • ½ laski wanilii

Pomarańcze w karmelu:

  • 1 kg pomarańczy
  • 100 g cukier kryształ
  • 100 g miód z kwiatów pomarańczy

Sposób wykonania:

Ciasto kruche: Masło i cukier kryształ dokładnie połączyć. Następnie dodać żółtko i całość delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta połączyć z kakao. Gotowe ciasto odstawić do lodówki.

Beza: Białko delikatnie ubić, dodać cukier i wanilię i dalej ubijać do stabilnej konsystencji.

Pomarańcze w karmelu: Wyfiletować segmenty z pomarańczy. W garnku karmelizować cukier, dodać miód i całość gotować do zgęstnienia. Dodać pozostały sok z pomarańczy. Karmel gotować do lepkiej gęstości, następnie dodać segmenty pomarańczy.

W formie do pieczenia naprzemiennie rozkruszać połowę ciasta kruchego. Na powierzchni wyłożyć pomarańcze w karmelu, przykryć bezą i rozkruszyć pozostałe ciasto. Wypiekać na złoty kolor w temp. 180 °C około 50 min.

Więcej na ten temat