Pytanie na Śniadanie

SŁODKA KUCHNIA FIT KONRADA GACY - suflet waniliowy

Kakaowe torciki bezowe
  • 2 białka
  • 125 g cukru brzozowego 
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 120 g sera białego chudego
  • 4 łyżki ogurtu naturalnego
  • otarta skórka z limonki
Wykonanie:
Cukier mielimy w młynku. Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy kakao. Tak przygotowaną pianę wyciskamy za pomocą rękawa na papier do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 110°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom wystygnąć. Twaróg mielimy z jogurtem i cukrem i mieszamy ze skórką limonki. Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem. 

Suflet Waniliowy
  • 250 g sera białego tłustego 
  • 80 g cukru brzozowy 
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • starta skórka z cytryny
  • laska wanilii
  • masło bez soli 
Wykonanie:
Twaróg miksujemy z 40 g cukru, skórką z cytryny, nasionami z wydrążonej wanilii, żółtkiem. Białka przekładamy do miski i ubijamy na gęstą pianę, po czym dodajemy pozostały cukier, nie przestając ubijać. Delikatnie łączymy pianę z serem, mieszając ręcznie, żeby piana nie opadła. Małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem i napełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez
25 minut.

Owsiane ciasteczka z bakaliami
  • 50 g płatków owsianych
  • 15 g rodzynek
  • 10 g suszonych moreli
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki migdałów
Wykonanie:
Orzechy i bakalie bardzo drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe, płaskie ciasteczka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 50 minut w 150°C. 

Więcej na ten temat