JAK PRZYGOTOWAĆ KLUSKI LENIWE?

Kluski leniwe w kuchni Jurka Sobieniaka.

Leniwe z karmelizowanymi orzechami

Składniki:

  • twaróg/twaróg sypki MLEKOVITA
  • 2 jajka
  • Masło Polskie z Mlekovity
  • 6-7 sucharów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50g cukru

Orzechy karmelizowane

  • 150g orzechów wloskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Leniwe z karmelizowanymi orzechami

Sposób przygotowania:

Orzechy prażymy w piekarniku w 195 stopniach przez 8 min. Gorące orzechy mieszamy z miodem, następnie z cukrem i mieszamy wysypujemy na płaski talerz, aby ostygły i się nie posklejały.

Masło Polskie z Mlekovity rozpuścić na patelni dodać cynamon i dodajemy pokruszone suchary. Całość mieszamy i przekładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni do mocnego zrumienienia. Ser biały z Mlekovity zagniatamy na gładką masę z mąką, cukrem i jajami. Z powstałego ciasta formujemy  rulony o średnicy 2 cm i kroimy w ukośne plastry tak aby powstały rąby. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Gotowe leniwce podajemy z chrupkami cynamonowymi i prażonymi orzechami w cukrze.

Leniwe z Favitą i pomidorami

Składniki:

  • Ser Favita z Mlekovity
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100g suszonych pomidorów
  • 50g oliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 500g pomidorów krojonych w puszce
  • 100g szpinaku młodego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g pieczarek
  • 2 garście sprażonych pestek dyni
  • Masło  Klarowane do smażenia z Mlekovity 

 Leniwe z Favitą i pomidorami

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym z Mlekovity dusimy czosnek posiekany w plasterki następnie  dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy 2 min na średnim ogniu, kolejno  dodajemy pomidory i gdy odparuje 1/3 masy dodajemy przesiekany szpinak.  Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy tak aby szpinak się zblanszował.

Gotową masę odkładamy, doprawiamy pieprzem.

Ser Favita z Mlekovity ucieramy z mąką na gładką masę dodajemy posiekane drobno oliwki i jajka zmiksowane z pomidorami suszonymi.  Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z powstałego ciasta rulony o średnicy 2 cm i kroimy w ukośne plastry tak aby powstały rąby.  Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Gotowe leniwce mieszamy z masą pomidorową i posypujemy prażonymi pestkami dyni.