Gwiazdorska kuchnia - chleb święciaszkowy i racuchy chlebowe

Chleb Święciaszkowy:

  • 4 jaja
  • Jogurt naturalny Mlekovita
  • Masło Polskie Mlekovita
  • 20 g miodu
  • 300 g cukinii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 200 g mąki orkiszowej i 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich 
Jaja ubić, dodać jogurt naturalny, rozpuszczone masło, miód, drobno posiekany rozmaryn i  skórkę z pomarańczy. Cukinię zetrzeć i od razu dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i orzechami. Obie masy połączyć tak, aby powstało pulchne ciasto. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec 80 min. w 180 stopniach. 

Racuchy chlebowe z Favitą i sałatką z winogron

  • 500 g winogron rodzynkowych bez pestek
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 10 kromek pieczywa
  • 5 jaj
  • Ser Favita Mlekovita 
  • Masło Klarowane MLEKOVITA do smażenia
  • Jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
  • 1 cytryna
  • 300 g wędzonego łososia

Ser zmiksować z jajkami i doprawić do smaku pieprzem.  Z pieczywa wykroić szklanką okrągłe placki i maczać w powstałej masie.  Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Winogrona i orzechy drobno posiekać, wymieszać z octem i posiekanym koperkiem. Każdy racuch udekorować jogurtem naturalnym, plastrem wędzonego łososia i  sałatką z winogron i orzechów. Na wierzchu ułożyć plasterek cytryny.