Chleb Święciaszkowy:
Jaja ubić, dodać jogurt naturalny, rozpuszczone masło, miód, drobno posiekany
rozmaryn i skórkę z pomarańczy. Cukinię zetrzeć
i od razu dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i
orzechami. Obie masy połączyć tak, aby powstało pulchne ciasto. Całość
przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec 80 min. w 180 stopniach.
Racuchy
chlebowe z Favitą i sałatką z winogron
Ser zmiksować z jajkami i doprawić do smaku pieprzem. Z pieczywa wykroić szklanką okrągłe placki i
maczać w powstałej masie. Racuchy smażyć
z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Winogrona i orzechy drobno
posiekać, wymieszać z octem i posiekanym koperkiem. Każdy racuch udekorować
jogurtem naturalnym, plastrem wędzonego łososia i sałatką z winogron i orzechów. Na wierzchu
ułożyć plasterek cytryny.