Pytanie na Śniadanie

UPIECZ SOBIE CHLEB - chleb gryczany

Upiecz sobie chleb lub bułeczki – domowe pieczywo nie także dla bezglutenowców

CHLEB GRYCZANY NA DROŻDŻACH

  • 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • Opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 - 500 ml wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 ml oleju

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy na bok, by przestygły. Gdy już będą chłodne zalewamy je ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaki z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i mieszamy ok. 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto.

Całość przelewamy do posmarowanej olejem i wysypanej mąką chlebowej formy. Powierzchnię ciasta skrapiamy letnią wodą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby chleb wyrósł (lub nieprzykryty ściereczką wkładamy do piekarnika nastawionego na 40 stopni). Gdy chleb podwoi swoją objętość, wstawiamy go do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu delikatnie otwieramy piekarnik i czekamy, aż tempera tura wyrówna się.    

KUKURYDZIANY CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 ml suszonych pomidorów wraz z oliwą
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygnięte siemię lniane i powoli miksujemy.

W trakcie miksowania dolewamy rozczyn, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą. Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek posmarowanych olejem i oprószonych mąką ,a następnie  wstawiamy do nienagrzanego piekarnika. By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut. Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.


SŁODKIE BUŁĘCZKI JAGLANE

  • 40 dag kaszy jaglanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 15 day rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml letniej wody

Kaszę jaglaną mielimy na mąkę. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Następnie dolewamy 2 łyżki oleju i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na bok na ok. 10 min. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, lecz na tyle gęste żeby można było zwilżonymi w oleju rękoma formować placki. Układamy na blasze przykrytej pergaminem posmarowanym olejem. Odstawiamy na ok. 30 min. Aby bułeczki wyrosły. Następnie wstawiamy je od rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Możemy posmarować je z wierzchu olejem lub mlekiem kokosowym.

Więcej na ten temat