Upiecz sobie chleb lub bułeczki – domowe pieczywo nie także dla bezglutenowców
CHLEB GRYCZANY NA DROŻDŻACH
- 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- Opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 - 500 ml wody
- 30 dag mąki gryczanej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 50 ml oleju
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy na bok, by przestygły.
Gdy już będą chłodne zalewamy je ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą
masę. Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie
miksujemy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie
mieszamy i wrzucamy do miksera. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta
drożdżowego, wlewamy ziemniaki z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy
oleju i mieszamy ok. 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto.
Całość przelewamy do posmarowanej olejem i wysypanej mąką
chlebowej formy. Powierzchnię ciasta skrapiamy letnią wodą i przykrywamy
ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby chleb wyrósł (lub nieprzykryty
ściereczką wkładamy do piekarnika nastawionego na 40 stopni). Gdy chleb podwoi
swoją objętość, wstawiamy go do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy
ok. 50 min. Po upieczeniu delikatnie otwieramy piekarnik i czekamy, aż tempera
tura wyrówna się.
KUKURYDZIANY
CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- 40 dag mąki kukurydzianej
- 30 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag zmielonego siemienia lnianego
- 700 ml wrzątku
- 100 ml suszonych pomidorów wraz z oliwą
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200 ml wody
- szczypta cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygnięte siemię lniane i powoli miksujemy.
W trakcie miksowania dolewamy rozczyn, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą. Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek posmarowanych olejem i oprószonych mąką ,a następnie wstawiamy do nienagrzanego piekarnika. By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut. Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.
SŁODKIE BUŁĘCZKI JAGLANE
- 40 dag kaszy jaglanej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 15 day rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 400 ml letniej wody
Kaszę jaglaną mielimy na mąkę. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Następnie dolewamy 2 łyżki oleju i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na bok na ok. 10 min. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, lecz na tyle gęste żeby można było zwilżonymi w oleju rękoma formować placki. Układamy na blasze przykrytej pergaminem posmarowanym olejem. Odstawiamy na ok. 30 min. Aby bułeczki wyrosły. Następnie wstawiamy je od rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Możemy posmarować je z wierzchu olejem lub mlekiem kokosowym.