ŚNIADANIE: KRESOWY DESER Z MLEKA.
- Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- 1,5 łyżki masła bez soli
- 1/2 szkl. mleka,
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu gryczanego
- płatki owsiane
Przygotowanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką
pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji. ¼ szklanki zimnego mleka połączyć
z mąką, pozostałe mleko zagotować z masłem, mieszając wsypać mąkę z zimnym
mlekiem. Dodać utarte jabłka, żółtka, cynamon i miód. Z białek ubić
sztywną pianę i dodać do masy z jabłek. Przełożyć do żaroodpornych
naczyń, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki jabłek i posypać
płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec
przez około 30 minut.
- Składniki (dla 4 osób):
- 250 g mąki orkiszowej
- 125 g masła bez soli
- 2 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 500 g wieprzowiny
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju
- 1/2 główki czosnku
- pieprz
- jajko do smarowania
Przygotowanie:
Masło z mąką posiekać. Wlać jogurt i zagnieść ciasto. Uformować
gruby wałek i włożyć do lodówki. Przygotować farsz: mięso posiekać w kosteczkę,
dodać posiekaną cebulę, dużo czarnego pieprzu. Dolać wodę lub rosół i
wymieszać. Po 2-3 godzinach (albo i całej nocy) wyjąć ciasto, odkrajać plastry,
wałkować w krążki, nakładać farsz i formować pierożki. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Piec w temperaturze 175-180 stopni około 20-25 minut. Podawać z
jogurtem naturalnym i bukietem warzyw.
Składniki:
- 2 opakowania szpinaku Baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 1 pęczek kopru
- ½ łyżeczki kminku
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonych płatków chilli
Sposób przygotowania:
Ugotować szpinak. Wrzuć do garnka razem z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem
i pokrojonymi w kostkę pomidorami, dopraw pieprzem , kminkiem i płatkami
chilli. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec
posyp świeżo siekanym koprem.