Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - pudding

ŚNIADANIE: KRESOWY DESER Z MLEKA.

  • Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki masła bez soli
  • 1/2 szkl. mleka,
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu gryczanego
  • płatki owsiane

Przygotowanie:

Jabłka umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji. ¼ szklanki zimnego mleka połączyć z mąką, pozostałe mleko zagotować z masłem, mieszając wsypać mąkę z zimnym mlekiem. Dodać utarte jabłka, żółtka, cynamon i miód.  Z białek ubić sztywną pianę i dodać do  masy z jabłek. Przełożyć do żaroodpornych naczyń, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki  jabłek i posypać płatkami owsianymi. Piekarnik  nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 30 minut.

 OBIAD : KIBINY

  • Składniki (dla 4 osób):
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 g masła bez soli
  •  2 jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 500 g wieprzowiny
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 główki czosnku
  • pieprz
  •  jajko do smarowania

Przygotowanie:

Masło z mąką posiekać. Wlać jogurt i zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek i włożyć do lodówki. Przygotować farsz: mięso posiekać w kosteczkę, dodać posiekaną cebulę, dużo czarnego pieprzu. Dolać wodę lub rosół i wymieszać. Po 2-3 godzinach (albo i całej nocy) wyjąć ciasto, odkrajać plastry, wałkować w krążki, nakładać farsz i formować pierożki. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 175-180 stopni około 20-25 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i bukietem warzyw.

 KOLACJA: SZPINAK Z POMIDORAMI I KOPREM

Składniki:

  • 2 opakowania szpinaku Baby
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 pęczek kopru
  • ½ łyżeczki kminku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonych płatków chilli

Sposób przygotowania:

Ugotować szpinak. Wrzuć do garnka razem z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem i pokrojonymi w kostkę pomidorami, dopraw pieprzem , kminkiem i płatkami chilli. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec posyp świeżo siekanym koprem.

Więcej na ten temat