Jurek Nogal radzi co przygotować, jeśli po wielkanocnej uczcie pozostały resztki!
Suchary z baby wielkanocnej na śniadanie do zalania mlekiem lub jogurtem
- Babka wielkanocna drożdżowa
- Mleko
- Lub
- Jogurt
- Miód
- Bakalie
- Cynamon
Babkę pokrój w plasterki podsusz w piekarniku.
Kawałki babki zalej mlekiem, posyp
bakaliami, dopraw cynamonem, polej miodem.
Pokrusz babkę, dodaj jogurt, bakalie, dopraw cynamonem, polej miodem.
Makaron penne z pulpecikami z białej kiełbasy duszonymi w czerwonym winie
- makaron penne lub świderki
- biała kiełbasa nie parzona - surowa 3szt.
- czosnek główka
- cebula 1szt.
- oliwa
- wino czerwone półwytrawne szklanka
- bazylia świeża
- ser szafir lub parmezan 50g
- sól morska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Posiekaną cebulę podsmaż na oliwie, gdy się zeszkli, dodaj kulki wyciśnięte z białej kiełbasy i smaż aż się zrumienią. Dodaj posiekany czosnek i zalej winem. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw. Ugotuj makaron, przełóż na patelnię z kiełbasą, wymieszaj. Nałóż na talerz, posyp startym serem i porwaną na kawałki bazylią.
Tarta z wędlin i
kiełbas z masą jajeczną
Ciasto:
- Mąka 200 g
- Masło 100 g
- Jajo 1 szt.
Farsz:
- Kilka śliwek suszonych
- ser bursztyn 50 g
- Kilka pomidorów suszonych w zalewie
- Łyżka kaparów
- Gałązka jarmużu
Masa jajeczna:
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 ml mleka
- 2 jaja
Pokrojone miękkie masło dodaj do mąki,
dodaj jajko i wygniataj, aż wszystkie składniki połączą się w gładkie zwarte
ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 0,5h. Pokrój wędliny w plasterki i
podsmaż na suchej patelni. Śliwki i pomidory potnij w cienkie paski. Jarmuż
podrzyj na drobne kawałki i przesmaż na patelni po smażeniu wędlin, Ser zetrzyj
na tarce o grubych oczkach. Zimnym ciastem wyłóż posmarowaną masłem blaszkę do
tart lub tortownicę. Pamiętaj o zrobieniu rantu o wysokości ok. 2cm. Piecz spód
tarty w piekarniku rozgrzanym do 180st. około 15 minut. Na upieczony spód nałóż
wędliny, kapary, pomidory, ser i jarmuż. Wszystko zalej masą, tak żeby się nie
przelała przez ranty. Piecz około 0,5h w 180st.