Pytanie na Śniadanie

Recykling w kuchni z resztek po świętach - tarta i makaron

Jurek Nogal radzi co przygotować, jeśli po wielkanocnej uczcie pozostały resztki!

Suchary z baby wielkanocnej na śniadanie do zalania mlekiem lub jogurtem

  • Babka wielkanocna drożdżowa
  • Mleko
  • Lub
  • Jogurt
  • Miód
  • Bakalie
  • Cynamon

Babkę pokrój w plasterki podsusz w piekarniku.

Kawałki babki  zalej mlekiem, posyp bakaliami, dopraw cynamonem, polej miodem.

Pokrusz babkę, dodaj jogurt, bakalie, dopraw cynamonem, polej miodem.

Makaron penne z pulpecikami z białej kiełbasy duszonymi w czerwonym winie

  • makaron penne lub świderki
  • biała kiełbasa nie parzona - surowa 3szt.
  • czosnek główka
  • cebula 1szt.
  • oliwa
  • wino czerwone półwytrawne szklanka
  • bazylia świeża
  • ser szafir lub parmezan 50g 
  • sól morska
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Posiekaną cebulę podsmaż na oliwie, gdy się zeszkli, dodaj kulki wyciśnięte z białej kiełbasy i smaż aż się zrumienią. Dodaj posiekany czosnek i zalej winem. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw. Ugotuj makaron, przełóż na patelnię z kiełbasą, wymieszaj. Nałóż na talerz, posyp startym serem i porwaną na kawałki bazylią.

Tarta z wędlin i kiełbas z masą jajeczną

Ciasto:

  • Mąka 200 g
  • Masło 100 g
  • Jajo 1 szt.

Farsz:

  • Kilka śliwek suszonych
  • ser bursztyn 50 g
  • Kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • Łyżka kaparów
  • Gałązka jarmużu

 Tarta z wędlin i kiełbas z masą jajeczną c.d.

Masa jajeczna:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja

Pokrojone miękkie masło dodaj do mąki, dodaj jajko i wygniataj, aż wszystkie składniki połączą się w gładkie zwarte ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 0,5h. Pokrój wędliny w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Śliwki i pomidory potnij w cienkie paski. Jarmuż podrzyj na drobne kawałki i przesmaż na patelni po smażeniu wędlin, Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zimnym ciastem wyłóż posmarowaną masłem blaszkę do tart lub tortownicę. Pamiętaj o zrobieniu rantu o wysokości ok. 2cm. Piecz spód tarty w piekarniku rozgrzanym do 180st. około 15 minut. Na upieczony spód nałóż wędliny, kapary, pomidory, ser i jarmuż. Wszystko zalej masą, tak żeby się nie przelała przez ranty. Piecz około 0,5h w 180st. 

Więcej na ten temat