Pytanie na Śniadanie

Jaja – last minute, czyli przedświąteczne inspiracje

RÓŻOWE JAJKA FASZEROWANE SEREM FAVITA

  •  6  jajek na twardo
  •  6 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  •  Jogurt typ grecki Mlekovita
  •  Ser Favita Mlekovita
  •  garść świeżej natki
  •  pieprz, sól
  • rzeżucha
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  •  4 ząbki czosnku
  •  kilka gałązek świeżego tymianku

Ugotowane na twardo jajka obrać i włożyć do słoja. Zalać sokiem z buraków, dodać ocet, pokrojony czosnek i tymianek. Odstawić  na dzień i noc (24h) do lodówki. Jajka osuszyć, przekroić  na pół i wyjąć żółtka. Wyjęte żółtka, ser Favita , jogurt,  posiekaną natkę, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę i przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć ładne kształty w miejsce żółtka. Posypać rzeżuchą i  udekorować rzodkiewkami.

 SAŁATKA JAJECZNA NA ZIELONO z SEREM CHEDDAR

  • 5 jajek na twardo
  • seler naciowy
  • 2 dojrzałe awokado
  • Jogurt typ grecki Mlekovita
  •  pół pęczka szczypiorku
  •  sól, pieprz
  •  skórka z 1 cytryny
  • ser Cheddar Mlekovita
  • chleb razowy na zakwasie
  • masło klarowane Mlekovita

Składniki sałatki pokroić w kostkę lub większe kawałki. Doprawić solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Wymieszać z jogurtem typu greckiego Mlekovita. Kromki razowego chleba pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Posypać sałatkę.

Więcej na ten temat