RÓŻOWE JAJKA FASZEROWANE SEREM FAVITA
- 6 jajek na twardo
- 6 rzodkiewek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- Jogurt typ grecki Mlekovita
- Ser Favita Mlekovita
- garść świeżej natki
- pieprz, sól
- rzeżucha
- 1 szklanka soku z buraków
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
Ugotowane na twardo jajka obrać i włożyć do słoja. Zalać
sokiem z buraków, dodać ocet, pokrojony czosnek i tymianek. Odstawić na dzień i noc (24h) do lodówki. Jajka
osuszyć, przekroić na pół i wyjąć żółtka.
Wyjęte żółtka, ser Favita , jogurt,
posiekaną natkę, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę i przełożyć
do rękawa cukierniczego. Wycisnąć ładne kształty w miejsce żółtka. Posypać
rzeżuchą i udekorować rzodkiewkami.
- 5 jajek na twardo
- seler naciowy
- 2 dojrzałe awokado
- Jogurt typ grecki Mlekovita
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- skórka z 1 cytryny
- ser Cheddar Mlekovita
- chleb razowy na zakwasie
- masło klarowane Mlekovita
Składniki sałatki
pokroić w kostkę lub większe kawałki. Doprawić solą, pieprzem i startą skórką z
cytryny. Wymieszać z jogurtem typu greckiego Mlekovita. Kromki razowego chleba
pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Posypać sałatkę.