Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - sałatka wiosenna

Kuchnia kujawska

GZIK

Składniki:

  • ½ kg świeżego twarogu chudego
  • 1/4 litra jogurtu naturalnego
  • 2– 3 cebule lub szczypiorek,
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Twaróg rozetrzeć z jogurtem, dodać i wymieszać  z 2– 3 cebulami pokrojonymi w kostkę (można zastąpić szczypiorkiem). Doprawić pieprzem. Podawać z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem.

 ŻUREK KUJAWSKI

 Składniki:

  • półtora litra bulionu warzywnego
  • majeranek, liście laurowe, pieprz
  • 2 jajka
  • 25 dag pieczarek
  • aktywny zakwas żytni 250 ml
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • trzy ząbki czosnku, cebula

Przygotowanie:

Najpierw zrób bulion warzywny z przyprawami, liściem laurowym, czosnkiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podpiec na suchej patelni aż do zarumienienia razem z pieczarkami. Całość wrzucić do wywaru i dodać zakwas do całego bulionu. Doprawić do smaku i gotować przez ponad dziesięć minut. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić na kawałki. Gotowy żurek przelać do talerzy i dołożyć do niego kawałki jajka.

 SAŁATA WIOSENNA Z SYPKIM TWAROGIEM

Składniki:

  • 100g rożnego rodzaju sałat (lodowa, frisbee, cykorii, endywii, rzymskiej)
  • 1 opakowanie chudego sypkiego twarogu
  • 6 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 2 marchewka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 żółtej papryki
  • Grubo mielony czarny pieprz, szczypiorek, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałaty dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, a pomidora i paprykę w kostkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubym oczku. Ugotowane jajko kroimy na szóstki. Całość posypujemy sypkim twarogiem. Doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy szczypiorkiem.

Więcej na ten temat