Kuchnia kujawska
GZIK
Składniki:
- ½ kg świeżego twarogu chudego
- 1/4 litra jogurtu naturalnego
- 2– 3 cebule lub szczypiorek,
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Twaróg rozetrzeć z jogurtem, dodać i wymieszać z 2– 3 cebulami pokrojonymi w kostkę (można
zastąpić szczypiorkiem). Doprawić pieprzem. Podawać z chrupkim pełnoziarnistym
pieczywem.
Składniki:
- półtora litra bulionu warzywnego
- majeranek, liście laurowe, pieprz
- 2 jajka
- 25 dag pieczarek
- aktywny zakwas żytni 250 ml
- opakowanie jogurtu naturalnego
- trzy ząbki czosnku, cebula
Przygotowanie:
Najpierw zrób bulion warzywny z przyprawami, liściem laurowym, czosnkiem.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podpiec na suchej patelni aż do
zarumienienia razem z pieczarkami. Całość wrzucić do wywaru i dodać zakwas do całego
bulionu. Doprawić do smaku i gotować przez ponad dziesięć minut. W międzyczasie
ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić na kawałki. Gotowy żurek przelać do
talerzy i dołożyć do niego kawałki jajka.
Składniki:
- 100g rożnego rodzaju sałat (lodowa, frisbee, cykorii, endywii, rzymskiej)
- 1 opakowanie chudego sypkiego twarogu
- 6 rzodkiewek
- 2 pomidory
- 2 marchewka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 żółtej papryki
- Grubo mielony czarny pieprz, szczypiorek, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Sałaty dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, a pomidora i paprykę w kostkę. Obraną
marchewkę ścieramy na tarce na grubym oczku. Ugotowane jajko kroimy na szóstki.
Całość posypujemy sypkim twarogiem. Doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy
szczypiorkiem.