Pytanie na Śniadanie

ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY KROK PO KROKU cz. 2

Ostatni dzwonek, aby przygotować wielkanocny zakwas na żurek i barszcz. Jurek Nogal podpowie jak krok po kroku przygotować zdrowy i domowy zakwas!

 Zakwas z mąki żytniej razowej na barszcz i żurek

  • Woda
  • Mąka żytnia razowa
  • Czosnek

Do słoika litrowego wsyp 4 czubate łyżki mąki żytniej razowej. Zalej przegotowaną letnią wodą i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw ciepłe miejsce, na co najmniej 4 dni, czasem zamieszaj. Po dwóch dniach dodaj ząbek czosnku jeśli chcesz. W smaku ma wyjść kwaskowaty, przyjemnie pachnący. Jeśli śmierdzi, wylej.

Biały barszcz na własnym zakwasie ze święconką

(z białym twarogiem, kiełbasą palcówką, białą kiełbasą, razowym chlebem, jajem, chrzanem)

  • Włoszczyzna
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Olej
  • Palcówka
  • Biała kiełbasa
  • Twaróg biały
  • Chleb razowy
  • Chrzan korzeń
  • Szczypiorek
  • Chrzan śmietankowy lub śmietana
  • Zakwas żytni
  • Korpus kury lub kości cielęce

Wersja 1 :

Jeśli chcesz zrobić barszcz na wywarze mięsnym, upiecz korpus lub kości w piekarniku i gotuj z warzywami i przyprawami około dwie godziny.

Jeśli chcesz zrobić barszcz na wywarze postnym, ugotuj bulion na upieczonych lub podsmażonych warzywach i czosnku z zielem i liściem bobkowym.

Jajka ugotuj na miękko.

Palcówkę i białą kiełbasę pokrój w cieniutkie plasterki, Pokrój chleb w kostkę. Twaróg pokrusz. Wyciągnij warzywa i kości z bulionu, dodaj zakwas i lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz  możesz zabielić łyżką chrzanu śmietankowego lub śmietaną. Na talerze połóż święconkę. Zetrzyj trochę chrzanu, dodaj posiekany drobno czosnek i szczypior, zalej barszczem.



 Biały barszcz na własnym zakwasie ze święconką wersja 2

(z białym twarogiem, kiełbasą palcówką, białą kiełbasą, razowym chlebem, jajem, chrzanem)

Wersja 2:

Ugotuj bulion na upieczonych wcześniej warzywach i czosnku. Dorzuć ziele, i liść bobkowy.

Palcówkę i białą kiełbasę pokrój w cieniutkie plasterki i podsmaż na suchej patelni, gdy się zrumieni odłóż. Na patelnię wlej trochę bulionu i zlej cały smak do garnka.

Ugotuj jajka na miękko. Pokrój chleb w kostkę i podpraż na patelni. Wyciągnij warzywa z bulionu, dodaj zakwas i lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz  możesz zabielić łyżką chrzanu śmietankowego lub śmietaną. Na talerze połóż święconkę. Zetrzyj trochę chrzanu, dodaj posiekany drobno czosnek i szczypior, zalej barszczem. 

Żur na własnym zakwasie z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i jajem

  • Włoszczyzna
  • Ziemniaki lub chleb na zakwasie
  • Czosnek
  • Olej
  • Wędzony boczek
  • Biała kiełbasa
  • Chrzan korzeń
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Śmietana
  • Zakwas żytni

Wędzony boczek i białą kiełbasę podsmaż w garnku, gdy się zrumieni odłóż. Do garnka wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i podsmaż. Wyjmij z garnka. Teraz dodaj pokrojoną włoszczyznę, czosnek, ziele, i liść bobkowy. Wszystko podsmaż aż warzywa się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj około godziny.

Ugotuj jajka na miękko.

Wyciągnij warzywa z bulionu, dodaj ziemniaki i pokrojony w kostkę boczek, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj kiełbasę, zakwas, majeranek i lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz  możesz zabielić łyżką śmietany. Nalej na talerze, zetrzyj trochę chrzanu, dodaj jajo, posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki.

Zamiast ziemniaków możesz użyć chleba razowego na zakwasie. Podpraż go lekko na patelni i zalej żurem.


Więcej na ten temat