Ostatni dzwonek, aby przygotować wielkanocny zakwas na żurek i barszcz. Jurek Nogal podpowie jak krok po kroku przygotować zdrowy i domowy zakwas!
- Woda
- Mąka żytnia razowa
- Czosnek
Do słoika litrowego wsyp 4 czubate łyżki mąki żytniej razowej. Zalej przegotowaną letnią wodą i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw ciepłe miejsce, na co najmniej 4 dni, czasem zamieszaj. Po dwóch dniach dodaj ząbek czosnku jeśli chcesz. W smaku ma wyjść kwaskowaty, przyjemnie pachnący. Jeśli śmierdzi, wylej.
Biały barszcz na
własnym zakwasie ze święconką
(z białym twarogiem, kiełbasą palcówką, białą kiełbasą, razowym chlebem, jajem, chrzanem)
- Włoszczyzna
- Przyprawy
- Czosnek
- Olej
- Palcówka
- Biała kiełbasa
- Twaróg biały
- Chleb razowy
- Chrzan korzeń
- Szczypiorek
- Chrzan śmietankowy lub śmietana
- Zakwas żytni
- Korpus kury lub kości cielęce
Wersja 1 :
Jeśli chcesz zrobić barszcz na wywarze
mięsnym, upiecz korpus lub kości w piekarniku i gotuj z warzywami i przyprawami
około dwie godziny.
Jeśli chcesz zrobić barszcz na wywarze
postnym, ugotuj bulion na upieczonych lub podsmażonych warzywach i czosnku z
zielem i liściem bobkowym.
Jajka ugotuj na miękko.
Palcówkę i białą kiełbasę pokrój w cieniutkie
plasterki, Pokrój chleb w kostkę. Twaróg pokrusz. Wyciągnij warzywa i kości z
bulionu, dodaj zakwas i lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz możesz zabielić łyżką chrzanu śmietankowego
lub śmietaną. Na talerze połóż święconkę. Zetrzyj trochę chrzanu, dodaj
posiekany drobno czosnek i szczypior, zalej barszczem.
(z białym twarogiem,
kiełbasą palcówką, białą kiełbasą, razowym chlebem, jajem, chrzanem)
Wersja
2:
Ugotuj bulion na upieczonych wcześniej
warzywach i czosnku. Dorzuć ziele, i liść bobkowy.
Palcówkę i białą kiełbasę pokrój w cieniutkie
plasterki i podsmaż na suchej patelni, gdy się zrumieni odłóż. Na patelnię wlej
trochę bulionu i zlej cały smak do garnka.
Ugotuj jajka na miękko. Pokrój chleb w kostkę
i podpraż na patelni. Wyciągnij warzywa z bulionu, dodaj zakwas i lekko
zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz
możesz zabielić łyżką chrzanu śmietankowego lub śmietaną. Na talerze
połóż święconkę. Zetrzyj trochę chrzanu, dodaj posiekany drobno czosnek i szczypior,
zalej barszczem.
Żur na własnym zakwasie z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i jajem
- Włoszczyzna
- Ziemniaki lub chleb na zakwasie
- Czosnek
- Olej
- Wędzony boczek
- Biała kiełbasa
- Chrzan korzeń
- Natka pietruszki
- Majeranek
- Śmietana
- Zakwas żytni
Wędzony boczek i białą kiełbasę podsmaż w garnku,
gdy się zrumieni odłóż. Do garnka wrzuć obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i
podsmaż. Wyjmij z garnka. Teraz dodaj pokrojoną włoszczyznę, czosnek, ziele, i
liść bobkowy. Wszystko podsmaż aż warzywa się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj
około godziny.
Ugotuj jajka na miękko.
Wyciągnij warzywa z bulionu, dodaj ziemniaki i pokrojony w kostkę boczek, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj kiełbasę, zakwas, majeranek i lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz możesz zabielić łyżką śmietany. Nalej na talerze, zetrzyj trochę chrzanu, dodaj jajo, posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki.
Zamiast ziemniaków możesz użyć chleba
razowego na zakwasie. Podpraż go lekko na patelni i zalej żurem.