Kuchnia galicyjska
ŚNIADANIE
SAŁATKA GALICYJSKA
- 2 jajka na twardo
- 1 ogórek świeży (w oryginale jest wężowy)
- 2–3 zwykłe pomidory
- po 1/2 szklanki jogurtu naturalnej i kefiru
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obierz jajka i posiekaj je. Ogórka obierz i pokrój w cienkie
plasterki albo zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokrój na kawałki, czosnek
posiekaj. Wymieszaj, przypraw do smaku pieprzem, połącz z jogurtem i
kefirem.
OBIAD
BARSZCZ MAŁOPOLSKI
- 2 litry bulionu warzywnego
- 20 dag mielonej wołowiny
- 40 dag buraków
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 20 dag białej kapusty
- 2 dag suszonych podgrzybków
- 2 dag mąki orkiszowej
- 4 zmiksowane pomidory
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- zioła do smaku
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj, upiecz w skórkach w folii aluminiowej, w temp.
200oC przez 35 min. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Grzyby
umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, a potem ugotuj w tej samej wodzie.
Mięso zalej bulionem warzywnym, ugotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kapustę i
przyprawy. Gotuj dalej, a gdy kapusta będzie zupełnie miękka, wrzuć do zupy
buraki, pokrojone w paski grzyby. Dodaj zmiksowane pomidory i jogurt naturalny,
chwilę pogotuj, a na koniec przypraw ziołami do smaku.
KOLACJA
OBAZDA (pasta serowa)
Składniki:
- 30 dag półtłustego twarogu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kminku
- słodka papryka
- szczypta ostrej papryki
- pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem odsącz.
Twaróg utrzyj z masłem i jogurtem, przypraw do smaku i połącz z kminkiem.
Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami.