Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - dodatki do barszczu

Kuchnia galicyjska

ŚNIADANIE

SAŁATKA GALICYJSKA

  • 2 jajka na twardo
  • 1 ogórek świeży (w oryginale jest wężowy)
  • 2–3 zwykłe pomidory
  •  po 1/2 szklanki jogurtu naturalnej i kefiru
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obierz jajka i posiekaj je. Ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokrój na kawałki, czosnek posiekaj. Wymieszaj, przypraw do smaku pieprzem, połącz z jogurtem i kefirem.

OBIAD

BARSZCZ MAŁOPOLSKI

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag buraków
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 dag suszonych podgrzybków
  • 2 dag mąki orkiszowej
  • 4 zmiksowane pomidory
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • zioła do smaku

Przygotowanie:

Buraki wyszoruj, upiecz w skórkach w folii aluminiowej, w temp. 200oC przez 35 min. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, a potem ugotuj w tej samej wodzie. Mięso zalej bulionem warzywnym, ugotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy. Gotuj dalej, a gdy kapusta będzie zupełnie miękka, wrzuć do zupy buraki, pokrojone w paski grzyby. Dodaj zmiksowane pomidory i jogurt naturalny, chwilę pogotuj, a na koniec przypraw ziołami do smaku.

KOLACJA

OBAZDA (pasta serowa)

Składniki:

  • 30 dag półtłustego twarogu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kminku
  • słodka papryka
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem odsącz. Twaróg utrzyj z masłem i jogurtem, przypraw do smaku i połącz z kminkiem.

Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami.

Więcej na ten temat