Pytanie na Śniadanie

Robimy domowe wędliny na święta - kanapki

Z jakiego mięsa najlepiej przygotować świąteczne wędliny?

Długo pieczony rostbef z solanki

  • Rostbef płaski bez kości (1,5kg)
  • Sól kamienna
  • Jajko (1szt.)
  • Woda (3l)
  • Liść laurowy (6szt.)
  • Ziele angielskie (8 kulek)
  • Jałowiec (6 kulek)
  • Rozmaryn kilka gałązek

Wodę zagotuj i wrzuć jajko. Teraz wsypuj sól w takiej ilości aż wypłynie jajko. Do gotującej wody wrzuć przyprawy i pogotuj jeszcze 3min. Solankę przestudź i zanurz  mięso. Odstaw na minimum 12h do lodówki. Po upływie czasu mięso piecz 10h w temp. 65 stopni.

 Gotowana pierś z indyka na słodko-słono

  • Pierś z indyka (około 1,5kg)
  • Sos sojowy jasny (ćwierć szklanki)
  • Czosnek (5 ząbków)
  • Szalotka (3szt)
  • Miód (5 łyżek dużych)
  • Sok z cytryny (pół szklanki)
  • Kolendra ziarno (3 łyżki)
  • Koper włoski (2 łyżki)
  • Woda (1,5l)

 Wodę wraz z resztą przypraw zagotuj , przestudź i wstaw do niej pierś z indyka.

Trzymaj w lodówce minimum 8h.

Mięso osącz z zalewy i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Folię ponakłuwaj wykałaczką, usuń powietrze i ponownie zawiń folia. Ostatnią czyli trzecią warstwę zrób z foli aluminiowej. W niskim rondlu zagotuj marynatę i wstaw do niej pierś z indyka.

Kanapka z indykiem

  • Indyk w miodzie (kilka plastrów)

Marynowany ogórek:

  • Ogórek surowy (20 cienkich plastrów)
  • Miód (2 łyżeczki)
  • Chili (łyżeczka posiekanej)
  • Kolendra (kilka listków)
  • Olej sezamowy (2 łyżki)
  • Cytryna (1szt. na plastry)
  • Mix sałat (garść)
  • Bagietka
  • Masło (1 łyżka)

Ogórka pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Odstaw minimum na 3 godziny.

Cytrynę sparz i obierz ze skóry oraz białej błony. Pokrój na cienkie plastry.

Bagietkę przekrój w poprzek i przesmaż na maśle. Na bułkę nałóż ogórka, mięso, plastry cytryny i sałatę. 

 Kanapka z pieczonym rostbefem

  • Pieczony rostbef
  • Kiszony ogórek (3szt.)
  • Czerwona cebula (1szt.)
  • Majonez (3 łyżki)
  • Wasabi (łyżeczka)
  • Okrągła słodka bułka maślana

Bułkę lekko podgrzej  i ułóż na niej plastry rostbefu. Majonez wymieszaj z wasabi i posmaruj mięso. Dodaj pokrojone w plastry ogórki i cebulę.

 

Więcej na ten temat