Z jakiego mięsa najlepiej przygotować świąteczne wędliny?
Długo pieczony rostbef z solanki
- Rostbef płaski bez kości (1,5kg)
- Sól kamienna
- Jajko (1szt.)
- Woda (3l)
- Liść laurowy (6szt.)
- Ziele angielskie (8 kulek)
- Jałowiec (6 kulek)
- Rozmaryn kilka gałązek
Wodę zagotuj
i wrzuć jajko. Teraz wsypuj sól w takiej ilości aż wypłynie jajko. Do gotującej
wody wrzuć przyprawy i pogotuj jeszcze 3min. Solankę przestudź i zanurz mięso. Odstaw na minimum 12h do lodówki. Po
upływie czasu mięso piecz 10h w temp. 65 stopni.
- Pierś z indyka (około 1,5kg)
- Sos sojowy jasny (ćwierć szklanki)
- Czosnek (5 ząbków)
- Szalotka (3szt)
- Miód (5 łyżek dużych)
- Sok z cytryny (pół szklanki)
- Kolendra ziarno (3 łyżki)
- Koper włoski (2 łyżki)
- Woda (1,5l)
Wodę wraz z resztą przypraw zagotuj , przestudź i wstaw do niej pierś z indyka.
Trzymaj w lodówce minimum 8h.
Mięso osącz
z zalewy i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Folię ponakłuwaj wykałaczką, usuń
powietrze i ponownie zawiń folia. Ostatnią czyli trzecią warstwę zrób z foli
aluminiowej. W niskim rondlu zagotuj marynatę i wstaw do niej pierś z indyka.
Kanapka z indykiem
- Indyk w miodzie (kilka plastrów)
Marynowany ogórek:
- Ogórek surowy (20 cienkich plastrów)
- Miód (2 łyżeczki)
- Chili (łyżeczka posiekanej)
- Kolendra (kilka listków)
- Olej sezamowy (2 łyżki)
- Cytryna (1szt. na plastry)
- Mix sałat (garść)
- Bagietka
- Masło (1 łyżka)
Ogórka
pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Odstaw
minimum na 3 godziny.
Cytrynę
sparz i obierz ze skóry oraz białej błony. Pokrój na cienkie plastry.
Bagietkę
przekrój w poprzek i przesmaż na maśle. Na bułkę nałóż ogórka, mięso, plastry
cytryny i sałatę.
- Pieczony rostbef
- Kiszony ogórek (3szt.)
- Czerwona cebula (1szt.)
- Majonez (3 łyżki)
- Wasabi (łyżeczka)
- Okrągła słodka bułka maślana
Bułkę lekko
podgrzej i ułóż na niej plastry
rostbefu. Majonez wymieszaj z wasabi i posmaruj mięso. Dodaj pokrojone w
plastry ogórki i cebulę.