Pytanie na Śniadanie

Pięć porcji zdrowia - rolki wiosenne

Gotujemy proste dania z warzyw i owoców, żeby udowodnić, że zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne, a w przypadku braku czasu zawsze możemy się „poratować” szklanką soku.

ŚNIADANIE:

Awokado pieczone z jajkiem, podane  z zieloną sałatką

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka (0 lub1)
  • cytryny
  • sól, pieprz
  • kawałek parmezanu
  • ogórek wężowy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 0,5 małego zielonego chilli
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu
 
Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, popieprzyć i oprószyć startym parmezanem. W miejsce po pestce, delikatnie wbić jajko i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut (będzie gotowe gdy jajko ładnie się zetnie).
Ogórka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Szczypiorek i chilli posiekać, wymieszać z ogórkiem, doprawić sosem sojowym, miętą i posypać sezamem.

KOLACJA:

Rolki wiosenne z warzywami
 
  • małe opakowanie papieru ryżowego
  • 4 marchewki
  • pęczek rzodkiewek
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • dojrzałe awokado
  • kolendra
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
 
na sos:
  • 1/3 filiżanki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki wody
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki startego na drobnej tarce czosnku
  • 2 cm świeżego, startego na drobnej tarce imbiru szczypta płatków chilli
 
Marchewki, papryki i rzodkiewkę i awokado pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek i kolendrę posiekać. Wszystko wymieszać i posolić do smaku. Papier ryżowy rozłożyć na desce, zwilżyć wodą i zwijać spring rollsy. Podawać z sosem.
Sos: wszystkie składniki podgrzać w garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty. Schłodzić.


Więcej na ten temat