Gotujemy proste dania z warzyw i owoców, żeby udowodnić, że zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne, a w przypadku braku czasu zawsze możemy się „poratować” szklanką soku.
Awokado pieczone z jajkiem, podane z zieloną sałatką
- 2 dojrzałe awokado
- 2 małe jajka (0 lub1)
- cytryny
- sól, pieprz
- kawałek parmezanu
- ogórek wężowy
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- 0,5 małego zielonego chilli
- kilka gałązek świeżej mięty
- 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu
Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, popieprzyć i oprószyć startym parmezanem. W miejsce po pestce, delikatnie wbić jajko i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut (będzie gotowe gdy jajko ładnie się zetnie).
Ogórka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Szczypiorek i chilli posiekać, wymieszać z ogórkiem, doprawić sosem sojowym, miętą i posypać sezamem.
KOLACJA:
Rolki wiosenne z warzywami
- małe opakowanie papieru ryżowego
- 4 marchewki
- pęczek rzodkiewek
- zielona papryka
- czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- dojrzałe awokado
- kolendra
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
na sos:
- 1/3 filiżanki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki wody
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki startego na drobnej tarce czosnku
- 2 cm świeżego, startego na drobnej tarce imbiru szczypta płatków chilli
Marchewki, papryki i rzodkiewkę i awokado pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek i kolendrę posiekać. Wszystko wymieszać i posolić do smaku. Papier ryżowy rozłożyć na desce, zwilżyć wodą i zwijać spring rollsy. Podawać z sosem.
Sos: wszystkie składniki podgrzać w garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty. Schłodzić.