Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - karmuszka rybna

Kuchnia Warmii i Mazur

KUCHNIA WARMII I MAZUR


ŚNIADANIE: CHRUPKIE PIECZYWO ZE SMAROWIDŁEM Z PIECZONEGO OKONIA Z JOGURTEM I ŚWIEŻO TARTYM CHRZANEM.

Składniki:
2 kromki chrupkiego pieczywa
2 filety z okonia mazurskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego


1 mały korzeń chrzanu
grubo mielony pieprz
1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:
Filety z okonia dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 10 minut.
Po wyjęciu ostudź go i rozdziel mięso w palcach, wymieszaj mięso ryby z jogurtem i świeżo posiekanym koperkiem. Posmaruj chrupkie pieczywo i zetrzyj na górę odrobinę obranego korzenia chrzanu.

OBIAD: KARMUSZKA RYBNA

Składniki:

0,5kg mięsa ryb słodkowodnych (okoń, pstrąg, lin, szczupak, leszcz, miętus, sandacz)
250g białej fasoli
250g białej kapusty
2 cebule
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 mały korzeń selera
szklanka przecieru pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Fasolę namocz w zimnej wodzie przez całą noc. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w równą kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek i zalewamy całość przecierem pomidorowym. W momencie gdy się całość zagotuję dodajemy fasolę i poszatkowaną kapustę i gotujemy, aż zmiękną. Gdy fasola jest już miękka dodajemy pokrojone w kostkę mięso ryb i gotujemy tak jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy jogurt i całość posypujemy siekaną natką pietruszki.



KOLACJA: PLASTRY PIECZONEJ CUKINII ZAWIJANE Z TWAROGIEM, ZIOŁAMI I LIŚCIEM SZCZAWIU

Składniki:

1 cukinia
100g chudego twarogu 
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
pęczek lubczyku
kilka listków świeżego szczawiu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na plastry grubości 3-5mm. Plastry rozłóż na blasze do pieczenia przykrytej pergaminem i wstaw do pieca rozgrzanego do 180˚C na około 5 minut, po tym czasie wyjmij i ostudź. Twarożek wymieszaj z posiekanymi drobno wszystkimi ziołami i jogurtem. Nakładaj po łyżce twarożku na początku plastra na niego listek szczawiu i zawijaj w roladkę.

 
Więcej na ten temat