Pojedynek gigantów – kolacja na Dzień Kobiet według przepisów: Jacka Bilczyńskiego i Marcina Łopuckiego
Składniki:
- 1 batat
- 150 g fileta z indyka
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion Chia
- 1 kiwi
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- czarny pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Batata obrać ze skóry, ugotować, doprawić odrobiną soli, połączyć z mlekiem kokosowym, nasionami Chia, a następnie rozgnieść na formę puree. Indyka pokroić na drobne kawałki i ugotować. Awokado połączyć z olejem kokosowym, bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z limonki oraz pieprzem, a następnie dokładnie rozgnieść przy użyciu widelca do uzyskania gładkiej masy. Powstały dip wymieszać z kawałkami indyka.
Puree z batata, pokrojone kiwi, oraz mięso umieścić na talerzu.
Cytrynowo-miętowa pianka
Składniki:
- 350 ml naturalnego mleka migdałowego
- 150 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego
- sok z 1 cytryny
- 15 - 20 listków świeżej mięty
- stewia lub erytrytol
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać na ogniu, dodać stewię lub erytrytol, cynamon oraz żelatynę. Nieustannie mieszać, aż składniki się połączą. Wlać sok z cytryny i dodać połowę posiekanych liści mięty. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać twarożek z pozostałą częścią mięty.
Kiedy mleko nieco ostygnie, wlać je do twarogowej masy. Dokładnie wymieszać (konsystencja powinna być dość płynna) i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny, ma koniec udekorować listkiem mięty.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 700 gram piersi z kurczaka
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 3,5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka ziaren miąższu świeżego granatu
- pół łyżeczki kurkumy
- jedna łyżeczka garam masali
- 2 pokrojone w krążki papryczki chili
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki z soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- 6 łyżek świeżo siekanej kolendry
- 125 ml bulionu
- 200 gram ryżu basmati
- 2 zielone papryki
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok, podsmażamy mięso. Na patelnię wrzucamy imbir, czosnek, chili i nasiona granatu - rumienimy przez minutę. Dodajemy kurkumę, garam masalę i chili. Na patelnię dodajemy wcześniej podsmażone mięso, sól, sok i startą skórkę z cytryny, kolendrę oraz bulion. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszając ogień gotujemy przez 10 – 15 min. Podajemy z ryżem basmati.
Migdałowe serniczki
Składniki:
- 12 ciasteczek pełnoziarnistych
- 1 białko
- 225 gram niskotłuszczowego twarożku
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
- pół łyżeczki tartej skórki z limonki
- 25 gram mielonych migdałów
- 25 gram cukru
- 60 gram rodzynek
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki wrzącej wody
- 2 łyżki soku z limonki
- 25 gram płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Starannie rozkruszamy ciasteczka. Pokruszone ciasteczka mieszamy z białkiem. Cztery okrągłe foremki do ciasta o średnicy 9 cm przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Foremki napełniamy rozkruszonymi ciasteczkami, następnie pieczmy 10 minut. Twarożek mieszamy z aromatem migdałowym, skórką z limonki, migdałami, cukrem i rodzynkami. Żelatynę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy sok z limonki. Żelatynę łączymy z masą serową, a następnie przekładamy na ciasteczkowe spody. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Serniczki wykładamy na talerze i przybieramy płatkami migdałowymi oraz skórką z limonki.