Kuchnia Gosi Molskiej
- Udziec z indyka (ok 1 kg)
- Jogurt grecki mlekovita
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- Limonka
- 1lyzeczka cynamonu
- 1lyzeczka pieprzu cayene
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- Główka sałaty masowej
- Czerwona cebula
- Świeża kolendra
- Świeża mięta
- Masło polskie mlekovita
Udziec umyć i dokładnie wytrzeć. Przygotować marynatę: w blenderze zmiksowac czosnek, imbir, skórkę i sok z limonki, miod i przyprawy. Powstałą pasta natrzeć indyka i wrzucić do plastikowej torebki. Marynować ok1 h. Przełożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć wiórkami masła Mlekovita, zamknąć rękaw i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 1,5h.
Mięso drobno pokroić, ułożyć na liściach sałaty, posypać wiórkami czerwonej cebuli i świeżą kolendrą i mięso.
- 500g namoczonej czarnej fasoli
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 kłącze selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- kubek pomidorowej passaty
- 2 papryczki chipotle
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 3 goździki
- sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
- 3 łyżki śmietanki Wypasionej 18%
- 5 łyżek startego sera Cheddar Mlekovita
- masło klarowane do smażenia
masło, wrzucić przyprawy korzenne, podsmażyć aż zaczną pachnieć. Dodać fasole,
zalać szklanką wody i gotować 15 minut. Dodać passate, pokrojoną drobno paprykę
chipotle , sól, cukier i pierz. Gotować aż fasola będzie miękka. Podawać z
chlustem śmietanki Wypasionej, posypane serem Cheddar i z domowymi plackami
kukurydzianymi.
DOMOWY PLACEK KUKURYDZIANY
- 100g maki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta kuminu
- 2 łyżki roztopionego masła
- woda
cieniutki placek i smażyć na suchej patelni o nieprzywierającym dnie.
Plus Dip:
Awokado, jogurt, limonka, mięta, kolendra świeża, miód