Pogoda - jak na złość - daleka od wiosennej, więc będziemy się rozgrzewać na sposób francuski i szwajcarski.
- 1 kg ziemniaków (o zwartej konsystencji, np sałatkowych)
- 200 g boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- 200 g gęstej śmietany Polskiej 18% Mlekovita
- 250 g sera Sokół Mlekovita
- sól, pieprz
- łyżka masła Klarowanego Mlekovita do smażenia
- masło Polskie Mlekovita do wysmarowania formy
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać i pokroić w plastry. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane z Mlekovity, podsmażyć boczek i gdy będzie już rumiany - dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista.
Piec nagrzać do 200 st. C.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem Polskim Mlekovita, położyć warstwę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, położyć połowę cebuli z boczkiem, kolejną warstwę ziemniaków, cebulę z boczkiem, całość przykryć gęstą śmietaną Polską Mlekovita, doprawić solą i pieprzem, posypać startym serem Sokół z Mlekovity. Zapiekać ok 30-35 minut, aż ser na wierzchu będzie złoty.
- 4-5 kromek białego chleba / kajzerki
- 250 g sera Sokół Mlekovita
- 200 ml mleka Wypasione 3,2% Mlekovita
- 2 jaja
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło Polskie Mlekovita do wysmarowania formy