Pytanie na Śniadanie

ABC WYPIEKÓW – PROSTE I POMYSŁOWE ZAPIEKANKI NA CHŁODNE DNI

Pogoda - jak na złość - daleka od wiosennej, więc będziemy się rozgrzewać na sposób francuski i szwajcarski

Tartiflette
  • 1 kg ziemniaków (o zwartej konsystencji, np sałatkowych)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 200 g gęstej śmietany Polskiej 18% Mlekovita
  • 250 g sera Sokół Mlekovita
  • sól, pieprz
  • łyżka masła Klarowanego Mlekovita do smażenia
  • masło Polskie Mlekovita do wysmarowania formy

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać i pokroić w plastry. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane z Mlekovity,  podsmażyć boczek i gdy będzie już rumiany - dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista.
Piec nagrzać do 200 st. C.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem Polskim Mlekovita, położyć warstwę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, położyć połowę cebuli z boczkiem, kolejną warstwę ziemniaków, cebulę z boczkiem, całość przykryć gęstą śmietaną Polską Mlekovita, doprawić solą i pieprzem, posypać startym serem Sokół z Mlekovity. Zapiekać ok 30-35 minut, aż ser na wierzchu będzie złoty.


Zapiekanka z serem Sokół

  • 4-5 kromek białego chleba / kajzerki
  • 250 g sera Sokół Mlekovita
  • 200 ml mleka Wypasione 3,2% Mlekovita
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło Polskie Mlekovita do wysmarowania formy
Chleb / kajzerki pokroić w grubą kostkę, wymieszać z połową startego sera Sokół Mlekovita, przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem Polskim Mlekovita; jaja wymieszać z mlekiem Wypasionym Mlekovita, doprawić solą, pieprzem i świeżo tartą gałka muszkatołową do smaku. Masę przelać na pieczywo, posypać resztą sera Sokół. Wstawić do gorącego pieca (190-200 st. C) na 30 minut.

Więcej na ten temat