Wiosenne potrawy w naszej kuchni
Składniki:
- 2 opakowania Mozzarelli mini-mini Mlekovita
- 4 młode ugotowane buraki
- 4-5 twarde, ugotowane ziemniaki (do sałatek)
- 2 szalotki
- pęczek młodego szczypiorku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g siemienia lnianego
- 1 jogurt naturalny Polski Mlekovita (do dressingu)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 4 świeże marchewki
- pęczek rzodkiewek
- 2 cukinie
- 200 g sera Favita Mlekovita
- 2 duże świeże ogórki
- 1 serek Fromage z czosnkiem Mlekovita
- świeży szczypiorek, pietruszka
- pieprz kolorowy
- 1 jogurt naturalny Mlekovita (do sosu)
Obieraczką do warzyw pokroić cukinię wzdłuż na cienki plastry. Pozostałe warzywa pokroić w słupki, podobnie ser Favita Mlekovita. Każdy z plastrów cukinii należy cienko posmarować serkiem Fromage z czosnkiem Mlekovita, który pozwoli nam scalić roladki. Następnie na środku ułożyć warzywa i Favitę tak, aby wystawały poza plaster cukinii. Zwinąć delikatnie, ale szczelnie (jeśli roladki będą się rozpadać, można podpiąć wykałaczką). Można podawać z sosem jogurtowym ziołowym lub czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu Polskiego Mlekovita i świeżym pieczywem.