Pytanie na Śniadanie

Kuchnia "Tatrzańska" - zupa czosnkowa

Kuchnia "Tatrzańska"

Haluszki z bryndzą, wędzoną słoniną, concasse z warzyw

Składniki:

Kluski
  • ziemniaki -450g
  • jajka -1szt
  • mąka pszenna -200g
  • sól, pieprz biały
  • bryndza -300g

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i drobno trzemy. Mieszamy z jajkami i mąką. Doprawiamy. Konsystencja klusek musi być bardzo gęsta i zwarta. Przez rzadkie sito cedzimy ciasto wprost do gotującej się wody. Jeżeli nie mamy odpowiedniego sprzętu wówczas układamy ciasto na desce i nożem ścinamy wąskie kawałki do wrzątku. Wyciągamy z wody i mieszamy bryndzą.

Dodatki:
  • wędzona słonina -100g
  • warzywne concasse (pomidor, ogórek, papryka)-150g
  • oliwa ziołowa

Sposób przygotowania
Słoninę drobno kroimy i wytapiamy ją na chrupiące skwarki.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Miąższ z wszystkich warzyw kroimy w drobną kostkę. Mieszamy całość z oliwą i serwujemy



Zupa czosnkowa

Składniki:

  • boczek wędzony -200g
  • cebula -60g
  • czosnek -80g (około 15 ząbków)
  • wywar warzywny -1,5l
  • ser topiony -200g
  • śmietana słodka 20% -70ml
  • oscypek wędzony -100g
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • sól, pieprz czarny
  • bagietka -2szt
  • masło -10g
  • czosnek -1ząbek
  • natka

Sposób przygotowania:

Warzywa i boczek kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy czosnek będzie lekko brązowy podlewamy całość wywarem, doprawiamy. W momencie gdy zupa się zagotuje dodajemy serek topiony. Całość mieszamy do momentu, aż cały ser się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietanę i starty oscypek. Bagietkę pieczemy. Z masła, czosnku i natki robimy masło, smarujemy nim bagietkę. Danie gotowe


Więcej na ten temat